Народни вярвания за пъпчето на бебето

Ако бъде хвърлен в буйна река, на детето ще му върви по вода
30 юли 2015 09:25, Михаела Лазарова
0
Народни вярвания за пъпчето на бебето
Снимка: photl.com

В българската народна култура съществуват много поверия. Те се предават от поколение на поколение. Много хора вярват в поверията, особено ако те вещаят късмет.

И тъй като всяка майка иска най-доброто за своето дете, тя е готова да спазва някои от поверията, за да ориса детето си с добра съдба.

Един очарователен обичай е пъпчето на бебето да се хвърля на определени места, за да донесе това късмет и просперитет на детето в бъдеще.

Ще ви запознаем с най-популярните народни вярвания за пъпчето и влиянието му над съдбата на детето.
Според народните предания, където се хвърли пъпчето на бебето, такава ще е участта му. Например, ако хвърлите пъпчето на покрива на болница, детето ще стане лекар, когато порасне.

Ако го хвърлите на покрива на детска градина или училище, ще стане преподавател.
Ако пък майката реши да запази пъпчето на съкровището си, то ще живее при нея цял живот, ще бъде здраво и привързано към семейството си.

Поверията казват, че веднага след отрязването на пъпа на бебето, той трябва да бъде вързан с бял или червен конец за здраве и късмет. Не трябва да се връзва с черен цвят, защото това предвещава смърт, според преданията. Ако не значи смърт, то поне ще предрече лош и много тежък живот.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари