Основните проблеми на добряците

Да бъдеш добросърдечен е благословия, но и проклятие
26 авг 2015 21:15, Теодора Драгоева
19
Основните проблеми на добряците
Снимка: outnow.ch

Да бъдеш добросърдечен е едновременно благословия и проклятие. Това е черта от характера, на която мнозина се възхищават, но и от която много хора се възползват. Така че ако сте свестни, с безкористно сърце и добра душа, то може би вече сте се натъквали на поговорката "прекалено хубаво не е на хубаво".

Добрите хора будят съмнение, от една страна, от друга са лесна мишена за използвачите. Добротата може да бъде слабост на характера в даден момент, а в други ситуации може да бъде Божи дар.

Ако вие сте добряк, част от обкръжението ви ще смятат, че сте ангел и/или истинско слънце, а другите ще ви използват за собствена изгода и ще ви смятат за твърде безхарактерни, безгръбначни и слаби.

Ето и 5-те основни проблема, с които ще се сблъскате, ако сте твърде добросърдечни:

1. Вие може да се превърнете в "изтривалка" за околните.

Ако сте твърде добри и безкористни, всички хора от обкръжението ви - приятели, гадже, колеги, роднини и дори напълно непознатите, ще чувстват, че могат да ви товарят с проблемите си и да ви прехвърлят ангажиментите си.

Освен това ще очакват от вас услуги, съчувствие, помощ, подкрепа и др., просто защото ще усетят, че вие сте готови да им ги предложите. Няма лошо, но ако ще правите всичко това, то просто изисквайте и уважението на околните, иначе наистина ще се превърнете в тяхна изтривалка.

2. Вие често ще бъдете смятани за наивни.

Да си добър и да си наивен има известна разлика. Може да си и двете, но не е задължително. Понякога хората-оптимисти, които винаги виждат чашата "наполовина пълна" и винаги усмивката "е закачена" на лицето им, са считани за наивни, но това че са позитивно настроени към света, не ги прави такива.

Обикновено, когато човек си създаде една позитивна аура, хората често го смятат за добър и се възползват от него, смятайки, че той няма да е в състояние да реагира отрицателно. Не се бъркайте - ако човек е интелигентен и образован, той ще усети, ако искате да му навредите, смятайки го за наивен.

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер точна статия, без последното твърдение, не е задължително добрият човек да заобичва бързо, но той като обича е наистина.
3
0
 
32
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 8 години
У нас добрякът го считат за будала.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 4Той ще те запомни, ама не го ли смачкаш ще продължи постарому. Навикът и сигурността на познатото са голяма сила, непреодолима за мнозина.... За това урокът трябва да бъде освен запомнящ се, също и променящ...
1
0
 
11
 
! Отговори
много добър преди 8 години
До Анонимен 1Абсолютно! За това не се притеснявам да отрежа някой гад, напълно съзнавайки ефекта! Гадовете трябва да бъдат мачкани!