Окосмяването по тялото - сигнал за проблем със здравето

Сухите и плътни косми може би са проява на хипотиреоидизъм
5
Окосмяването по тялото - сигнал за проблем със здравето
Снимка: photl

Оглеждате тялото и косата си и забелязвате загуба или поява на по-плътни черни косъмчета или мъхчета на места, на които преди това не сте имали. Какво може да значи всичко това? Окосмяването по тялото може да покаже много за здравословното ни състояние.

Окосмяване в областта на лицето и шията

Ако изведнъж забележите, че имате окосмяване в областта на брадичката, шията, или мъхчетата по лицето ви са станали по-големи, може би се намирате в менопауза. Когато нивата на естроген в женското тяло намалеят, окосмяванията по тялото на жената стават повече.

При по-младите жени, окосмяването в областта на лицето може да бъде в отговор на по-високи нива на мъжкия хормон тестостерон, който при жените трябва да е в по-ниски нива. Добре е да изследвате нивата на този хормон, но и на инсулина.

Високото ниво на инсулин може да бъде причина за появата на повече окосмяване на места, на които би трябвало да имате само мъхчета. Този тип окосмяване по тялото е свързан и със затлъстяването или синдром на поликистозни яйчници.

Косопад

Загуба на коса на главата или на окосмяване по тялото, което води до плешивост на петна, най-често се дължи на състояние наречено алопеция ареата. Причината за това състояние не е известна, но се смята че най-вероятно се дължи на реакция на имунната система в отговор на някакво възпаление, или пък е генетично обусловено.

С напредването на възрастта е нормално при мъжете, които имат намаляващи нива на тестостерон да се наблюдава загуба на коса. От друга страна загубата на коса и на окосмяването по тялото може да е признак за по-ниски нива или на тироидните хормони, или на недостиг на желязо.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ауууу аууууу между другото днес се скубах и веждите си правих даже
3
0
 
7
 
! Отговори
Пацо преди 8 години
Аз пък имам между пръстите на дясната ръка. Било от ножките, верни ли е?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам косми само на главата.Странна работа.
1
6
 
14
 
! Отговори
Волга Спорт преди 8 години
Демек, ставайте *** гeйoве, епилирайте си космите и заприличвайте на западняшките недоразумения...