Елена Василева: Доверете се на консултантите по кърмене

Как да превърнем кърменето в мисия
27 сеп 2016 07:30, Михаела Лазарова
1
Елена Василева: Доверете се на консултантите по кърмене
Снимка: Reuters

От момента на зачеването всяка жена има хиляди въпроси и страхове, на които търси отговори. Днес от  рубриката на Az-jenata.bg "Мисия кърмене" се радваме да ви представим Елена Василева. Елена е акушерка, завършила е Медицинския университет в София и има дългогодишен опит в родилна зала в УАГБ „Майчин дом“ – София. Създател е на Училището за родители Ма-Ма.

От 12 години работи активно за утвърждаване на предродилната подготовка в България и в подкрепа на кърменето, като същевременно е и медицински консултант за Philips Avent. Вижте какво споделя специално за читателите на Az-jenata.bg за кърменето, за това как да го превърнем в мисия възможна.

По ваши наблюдения, все повече майки избират да кърмят своите бебета или пропускат този момент?

Почти всяка бъдеща майка дава заявка, че би искала да кърми детето си. Много малък процент са тези, които откровено заявяват, че не желаят да кърмят.

Какво най-често отказва майките да кърмят?

Според изследване, проведено в България, около 93% от майките кърмят при излизане от болницата. Но още в края на първия месец този процент спада до 18! Само 10% от бебетата са на изключително кърмене до шестия месец.

Аз лично чета числата така – жените искат да кърмят, те са наясно колко е важно децата им да получат най-добрата храна в старта на своя живот, но за съжаление липсата на подкрепа е убийствена. И като казвам подкрепа, това не значи само да покажеш на една майка как се държи бебе и как се сменят неговите пози за да е ефективно кърменето, но и да я изслушаш, да я успокоиш, ако е тревожна, да се радваш с нея, когато успява...

Как да направим кърменето мисия възможна?

Тя природата е направила кърменето мисия възможна. Ние сме тези, които го правим трудна. Не бих казала невъзможна, защото има жени, които много успешно се справят с кърменето. Трудно е, защото на различни нива се слага прът в колелото.

Много малко са болниците, в които се позволява на жените да кърмят още на родилното легло. Хиляди страници се изписаха колко важен е този момент, но все още раждането се обслужва с пренебрежение към кърменето и лактацията! А те са част от репродуктивния цикъл на жената. Кърмата е фактор за здравето на детето точно толкова, колкото и безпроблемната бременност и лекото раждане.

В послеродовите отделения грижата за кърмещите майки се прилага на различни езици. Жените често получават по-скоро объркващи съвети как да постъпят, някои от които далеч от добрите практики. А после идва ред на таблиците за ръст и тегло в детските консултации, които най-често са причина за назначаване на добавка. Когато в менюто на детето се появи т. нар. заместител на кърма, кърмата най-често си отива.

Какво съветвате бъдещите и настоящи майки, които се консултират с вас за кърменето?

Всяка консултация изисква индивидуален подход. За мен е много важно първо да успокоя жената, за да разбера къде точно е проблемът. И когато той се изясни, решаваме го заедно. Жените, които ми се доверяват знаят, че могат да разчитат на мен, че не са сами.

Все повече жени се доверяват на консултантите по кърмене. Как да изберем точния?

Консултантите по кърмене не са медицински лица, но получават една много добра подготовка за процесите на кърмене и лактация. Обикновено мотивацията им да се обучат за консултанти е лично преживяване и отношение към кърменето. Ето защо тези момичета са добро решение за всяка жена, която има нужда от съвет – консултантите го правят с твърдата убеденост, че всяко бебе трябва да има своя шанс да получи кърма.

Моят съвет към настоящите и бъдещи кърмачки е да се доверят на консултантите по кърмене, още повече, че те са и лесни за откриване. Мрежата, която е създадена ги посочва с имена и телефони не само по градове, но и по жилищни квартали.

Цялото интервю може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
дете преди 7 години
и аз искам да бозаммммммммммм