"Без будилник": Мъртво море – езерото на дъното на света

Как се плува в солените му води и защо е рай за козметичната индустрия?
21 сеп 2017 16:37, Екип на Bulgaria On Air
4

Снимка: Reuters, архив

Какво си представяте, щом чуете "400 метра под морското равнище"? Непрогледни дълбини? Зловещи океански чудовища? Нищо подобно. В Ейн Бокек на тази дълбочина сервират първокласни коктейли. Именно там ще сме днес с "Без будилник"!

Ейн Бокек е оазис и популярен курорт на израелския бряг на Мъртво море - един от най-любопитните природни феномени на планетата. Бреговете на това езеро, захранвано от река Йордан, са всъщност най-ниската точка на земната суша - на 427 метра под морското равнище.

Но в основата на туристическата му привлекателност е друго качество: солеността на водите му. Мъртво море е десет пъти по-солено от Атлантическия океан; солта прави водата тук толкова плътна, че човек на практика не плува, а се носи по нея. Спокойно можете да се отпуснете по гръб върху водата и да си четете вестник - всеки втори турист си прави такава снимка.

За сметка на това е направо опасно да плувате по корем - краката ви през цялото време ще се стремят нагоре към повърхността и може да натопите глава. Солената вода предизвиква остро парене, ако попадне в очите или носа, а на вкус е отвратителна. Всъщност дори усещането върху кожата е различно - сякаш се къпете не във вода, а в олио.

Все пак Мъртво море предлага и компенсации за неудобствата. Първо, заради по-дебелия слой атмосфера над главите ви тук ултравиолетовите лъчи са по-малко и можете да се припичате на слънце по-дълго. Второ, дори през декември и януари дневните температури не падат под 21 градуса, а водата е дори по-топла. И трето, няма шанс дъждове да ви съсипят ваканцията - тук падат едва 50 мм валежи годишно (срещу 587 мм за София).

Ако това ви звучи привлекателно, добре е да не отлагате много разходката, защото Мъртво море изчезва. Заради интензивното напояване четири пети от водите на река Йордан изобщо не стигат до него, затова езерото бързо се свива. Всъщност то дори вече не е едно езеро, а две, с ивица суша между тях.

Богатите на всевъзможни соли почви край Мъртво море са в основата на внушителна козметична индустрия. Продуктите й са популярни по цял свят. Ако си ги купите на място, ще ви излязат двойно по-евтини, отколкото в Тел Авив. И тройно в сравнение с Европа.

Израел за един ден

Безгрижната атмосфера и слънчевите плажове правят Тел Авив идеалната база, от която да проучите останалата част от страната. Разстоянията в Израел не са големи и спокойно ще покриете най-интересните места в рамките на еднодневни разходки, наемайки лесно автомобил.

Йерусалим е задължителната спирка: град на шест хилядолетия, светилище на три световни религии, съчетание от шокиращи отживелици и свръхмодерни решения. Градът е разделен на две и половина части. В израелската ще откриете футуристични трамваи и елегантни молове, но също и старомодни квартали, в които е добре да спазвате приличие така, както го разбират "хасидим" - ортодоксалните евреи.

Палестинската част е по-изостанала и не толкова атрактивна за посетители. А "половинката" е всъщност старият Йерусалим - нещо като град в града, където са най-големите светини на християнството и юдаизма, и третото по значимост място за поклонение на мохамеданите. Тесните му улички са превърнати в огромен базар, така че внимавайте - лесно може да пропуснете входа на някоя светиня между сергиите с парцали.

Подобно на древния Йерихон, и родният град на Иисус Витлеем се намира на територията на Палестинската автономия и ако искате да го посетите, ще трябва да минете през множество проверки. Най-лесният начин е да жертвате колата и да се запишете за някоя от многобройните автобусни екскурзии.

Ейлат е разположен на съвсем тесния израелски излаз на Червено море. Това е не толкова град, колкото пренаселен курорт. Но пък е истински рай за гмурците - водата е кристална, а подводният свят - фантастично богат.

Автор: Екип на Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
8
 
! Отговори
Буквар преди 6 години
Като ти е толкова мила България, вземи научи правилен български.
3
15
 
7
 
! Отговори
Антисемит преди 6 години
Безплатна реклама на чивутски "светини" - песък с песък и още мноооого "интересен" песък. Плюс "светен" песък.Аре нема нужда. Не заменям раят наречен България за талибанското свърталище Тел Авив на Татуин. В българския фолклор имаме жива вода, а тия ще ми рекламират мъртва. Юдейски ценности и наглост. Аре улево и рупайте песък, камилари грозни.
2
6
 
9
 
! Отговори
алоха преди 6 години
какво е значението на това "без будилник" в заглавието нещо не ми се вързва с абсолютно нищо в статията, опитвате се да вкарвате някакви интересни подрубрики ли? Защото не ви се получава, просто няма връзка с това което пише.
1
4
 
27
 
! Отговори
брех бреее. преди 6 години
Само забравихте да добавите, че не може да седите във водата продължително време, защото ще получите изгаряния, ако си потопите главата, очите ще има щета, а ако глътнете глътка вода отрова. Иначе е хубаво, но не може да се нарече море според вижданията за море и вода. Едно солено и отровно езеро.