За какво никога да не лъжете децата си?

За това, че се развеждате
25 авг 2019 12:03, Михаела Лазарова
17
За какво никога да не лъжете децата си?
Снимка: istock

Дори най-честните и искрени родители лъжат децата си понякога. Всички хора го правят, включително и родителите. Свикнали сме да използваме социалните маски, за да прикриваме вътрешното си състояние или за да се впишем в дадена среда и обстановка. Лъжите изскачат неволно от устата ни, а понякога са и с определена цел. Когато се отнася до възпитанието на децата ви, вероятно също се налага да изричате лъжи от време на време. Някои лъжи обаче са недопустими и не трябва да бъдат изричани, защото могат да имат негативен ефект върху развитието и психиката на детето. Кои са те?

Не лъжете децата, че ще ги оставите някъде, ако не слушат

Първо, това изглежда твърде фаталистично за въображението на едно малко дете – да бъде изоставено на непознато място с непознати хора, ако не слуша. И второ, вероятно изобщо нямате такива намерения, затова просто не го казвайте. Заплахата за изоставяне може да окаже наистина силно негативно влияние върху крехката детска емоционалност, самочувствие и усещане за сигурност, от които детето се нуждае.

Грешки в миналото, които сте правили

Разбира се, зависи от грешките. Не всичко трябва да се разказва надълго и нашироко. Но ако става въпрос за грешка, от която детето може да се поучи, споделете я. Обяснете, че понякога всички хора грешат, включително и родителите, и възрастните хора.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Някой " особено в малките градчета, са тези, които обичат да градят семейния си живот върху удобни малки лъжи; - Не съм съгласен. А и това, което си написал е гну.сна лъжа. Говори за себе си, а не за мен и за другите. Не ме познаваш, не познаваш и другите хора, независимо от това къде са родени и в коя част на България живеят, и нямаш правото да правиш такива обобщения, ясно ли ти е, ***?
12
3
 
5
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Нещо не сте разбрали. Макар, че съм от голям град, безкрайно уважавам хората от село. Всъщност техния живот често е пример за пълна отдаденост към децата и семейството. Уважавам ги, защото не мислят за своя комфорт и (не винаги, но често) живеят без лъжа. гражданите от селски тип, особено в малките градчета, са тези, които обичат да градят семейния си живот върху удобни малки лъжи; децата растат с тях и коаго пораснат, се оказват съвършено неподготвени за реалния свят и истинския живот.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До PereklyНапротив, децата са длъжни на родителите си. Децата са длъжни да уважават родителите си,каквито и да са те. Децата да уважават родителите си ,защото те са получили живот от тях. Повечето родители осигуряват всичко необходимо за тяхното дете/ техните деца- като започнем от обгрижването, храната дрехите, дома и домашния уют, както и грижата, възпитанието, образованието. Такива, които смятат,че не са длъжни на родителите си, са неблагодарни .................
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИвоНа теб си личи , че си ..... независимо дали си от голям/ малък град или от село. Само като теб и тоя , където го защитаваш, се комплексират от други хора, които имат мнение различно от тяхното.
9
3
 
5
 
! Отговори
Perekly преди 4 години
Децата не са длъжни на никого! Уважението, дори на децата към родителите, трябва да се заслужи. Децата не са искали да се раждат и родителите са тези, които трябва безусловно да подкрепят, възпитават и напътстват детето и да се научат да уважават личността му.
8
3
 
2
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Личи ти, че си от малък град.Не спря да обиждаш.Човекът без да иска те е разпознал.
7
3
 
4
 
! Отговори
От номер 8 преди 4 години
До НякойПродължение:А относно темата, да, моето мнение е това, че децата СА ДЛЪЖНИ да уважават и почитат родителите си. Родителите НЕ са длъжни да разказват личният си живот и избор на своите си деца. Родителите НЕ са длъжни да дават отчети на своите си деца.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НякойНедей да се представяш на някакъв си, като при положение, че си никакъв. Макар и да съм роден в малък град, не съм комплексар като тебе, ска.пан.и никаквец, който мрази хората , включително и почтените хора, които живеят в и са от село. Не си и благородник, а треторазяден ска.пан комплексар от третата класа хора. А относно темата, да, моето мнение е това, че децата СА ДЛЪЖНИ да уважават и почита родителите си. Родителите НЕ са длъжни да разказват личният си живот и избор на своите
5
3
 
8
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До Анонимен 6Ти сигурно си от селяните, дето живеят на принципа "роди си деца, че да те гледат".Ако обичаш децата си, ще им казваш истината. Ако обичаш повече себе си - ще им замазваш очите с удобни лъжи, за да не си разваляш кефа.
4
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата са длъжни да уважават и почитат родителите си. Родителите НЕ са длъжни да говорят и дават обяснения за личния си живот и личния си избор на детето/ децата си. Родителите трябва да бъдат родители, а НЕ приятели на децата си!Децата са длъжни на родителите си.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо вярно няма в тази новина. Хилядолетия хората възпитават децата си, вкл. и с бой, но децата уважаваха и обичаха родителите си. Тази нова мода засега води само към по-лошо. Бой може да бъде леко шляпване или издърпване на ухото, но незнайно защо противниците на боят винаги говорят за пребиване, което не е възпитание, а нещо друго.
2
7
 
13
 
! Отговори
По нашенски преди 4 години
Ако баща ти не ме беше подлъгал, сега щях да съм жена на милионер (министър, известен писател, генерал, високоплатен футболист, английски лорд и др. подобни).Вариант - тъщата казва същото: "Ако *** не се беше полъгала да вземе баща ти, сега ти щеше да си дете на министър (или на световно известен оперен певец, или племенник на английската кралица, внук на американски милионер и т.н.)"
1
4
 
12
 
! Отговори
Ти да видиш преди 4 години
За такива неща не лъжем,но виж,за разните му там щъркели,Дедо Мразовци,Баба Яги и т.н. си е чиста простотия да бъдат заблуждавани!