Как да общувате с тийнейджъра си?

Бъдете подкрепящи
17 фев 2020 20:00, Михаела Лазарова
1
Как да общувате с тийнейджъра си?
Снимка: istock

Да си родител не е лесно. Още по-трудно е да си родител на тийнейджър. В този нелек период от израстването на детето почти всеки родителски ход е неправилен. Няма точна рецепта за установяване на добра връзка родител-дете, от която да произтече и ефективно възпитание. Балансът между това да си родител с авторитет и приятел на детето е много важен за добрите отношения между поколенията.

Сигналите, че тийнейджърът ви страда от депресия

За да заздравите връзката си с детето в тийнейджърска възраст са необходими доверие, много търпение и постоянство. Подобряването на тази връзка до голяма степен зависи от стремежа на родителя да докаже, че е готов да бъде отворен към света на тийнейджъра без да проявява нито прекалено авторитарен стил, нито твърде либерален и освободен.

Дори да мислите, че познавате добре децата си, докато порастват те няма да спират да ви изненадват с нови черти от неспирно оформящият се характер, който търпи промени с натрупване на опита. Не забравяйте, че близката връзка, която имате в момента или която сте имали преди не е задължително да остане константа. До голяма степен нещата са и във вашите ръце.

Научете се да слушате

За да установите по-здрава и близка връзка с детето в тийн възрастта му, постарайте се да навлезете по-дълбоко в неговия свят, социалните и училищните особености на детето ви в тази възраст. Опитвайте се да откриете обща позиция по различните въпроси. Където това не е възможно, не се налагайте твърде строго, но и не стойте безучастни. Някои родители погрешно смятат, че ако оставят детето да се справя напълно само с проблемите си в тийн възрастта ще му помогнат да се научи да се справя с живота. Това е и моментът, в който връзката родител-дете може да се наруши.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
м даааа преди 4 години
Ако сте гледали The Simpsons, там родителите на Нед , го заведоха при специалист и казаха, че са опитали да не правят нищо, но не помогнало, и доктора му предписа бой , бой , бой и го излекуваха .