Кои са двата типа обвързване в интимните връзки?

Те се отнасят и за приятелствата
23 фев 2020 23:00, Михаела Лазарова
14
Кои са двата типа обвързване в интимните връзки?
Снимка: istock

Имали ли сте гадже, което работи постоянно в извънработно време и все не намира свободна минута да излезе с вас на среща, когато на вас ви е удобно? Предпочита да си почива през уикенда и да спи до късно в събота, като единственото свободно време, което може да отдели за вас е евентуално в неделя?

Или пък приятелката ви, която скача от неангажираща в неангажираща връзка с различни партньори и все се оплаква, че не открива любовта. След като сте ѝ вярвали известно време и сте влизали в положението ѝ, в даден момент започвате да осъзнавате, че действията ѝ са едновременно умишлени, но и не напълно осъзнати, започвате да забелязвате същото отношение и към вас – неангажиращо и по-скоро отбягващо. Тъкмо си мислите, че сте се сближили и тя прави крачка назад, карайки ви да се чувствате един от тълпата, на когото изобщо не държи.

В психологията този стил на поведение в приятелствата и интимните връзки се нарича „отбягващо обвързване“.

„Отбягващите“ постоянно дават сигнали на околните, че не са свободни и това важи както за прекарано време с приятели, така и за задълбочени връзки с интимни партньори. Те често приемат думите и действията на партньорите си погрешно, което им пречи да се съсредоточат върху съществените неща за една връзка, без значение дали приятелска или интимна.

Този стил на поведение се корени дълбоко в детството и зависи от това как „отбягващият“ е изпитал привързаността и емоционалната интимност в своето семейство, най-вече от страна на родителите си.

Съществуват два типа отбягващо обвързване

Условно отбягващите стилове на обвързване се разделят на „пренебрежително-отбягващ“ и „тревожно-отбягващ“, обяснява психотерапевтът Рейчъл Коен пред goodhousekeeping.com.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като вземат да се правят тук на психолози - направо смях ме напушва. Все едно Кобилкини истории чета. Не че са за четене, де...
5
5
 
9
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
На човек като му се е*e, понякога купува къщи в Барцелона.Валери Божинов
4
5
 
16
 
! Отговори
Според пола преди 4 години
"Отбягващото обвързване" е характерно за мъжа. Гледа да създаде такава връзка, която му дава възможност да си ергенува на воля и, ако реши, да може да избяга от поредната си приятелка."Тревожно-отбягващо" е поведението, практикувано от жената. Но не защото я е страх от изоставяне и т.н., а защото не е сигурна дали на хоризонта няма да се появи някой по-изгоден за брачен партньор, а тя вече да се е обвързала с този, настоящия. И хем се оглежда за по-подходящ, хем я е страх да не изтърве наличния
3
2
 
9
 
! Отговори
Гошето преди 4 години
Пак с детството обясняват проблемите. Твърде елементарно. Повечето връзки са фасада. Ако поне един от двамата е голям егоист не може да има истинска връзка.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако даденият индивид е влюбен мн и не можели просто да си мисли разни работи или пак да си внушава всичко е възможно психолога да огледа всички страни
1
10
 
7
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
На първо място е Джамията, на второ да нашътам животните и после разни такива. Но пък глупост са Тея връзки. Като иска да бодне човек едни стари обувки от на съседа пред вратата и бартер за дупа в сиропиталището. За пакет вафли там съм бубулецъл. Иначе за 5 лева има ромки и в строежа.