4 неща, които не знаете за бърнаут синдрома

Бърнаут се свързва с повишен риск от редица заболявания и състояния
10 юли 2020 18:00, Михаела Лазарова
4
4 неща, които не знаете за бърнаут синдрома
Снимка: Istock

Бърнаут синдромът е психоемоционално състояние, от което напоследък все повече хора страдат. Клиника Майо го свързва с работата и го определя като "състояние на физическо или емоционално изтощение, което включва чувство за понижени постижения и загуба на идентичност". Бърнаут е много повече от това да се чувствате уморени. Той предизвиква усещане за разочарование, безпомощност и крайно изтощение от работата и натовареното ежедневие. Световната здравна организация го класифицира като легитимна диагноза.

Какво точно представлява бърнаут синдромът и как да разберете, ако страдате от него? За да разберете ще ви запознаем с някои факти за бърнаут в рубриката ни „Знаете ли, че…?“

Бърнаут не е едно и също със стреса

Въпреки че бърнаут изглежда и се усеща като много висок стрес в организма, това не е съвсем така. Двете неща са тясно свързани, но не са едно и също. Стресът се появява за кратък период от време поради конкретно обстоятелство. Колкото по-дълго е налице това обстоятелство, толкова дълго ще трае и стресът, тоест нивата на хормони на стреса ще останат високи.

Бърнаут се случва, когато сме стресирани или претоварени за по-дълъг период от време. Един от начините да го разграничим е усещането за постоянно и все по-интензивно чувство на безнадеждност и крайно изтощение.

Бърнаут се състои от три основни чувства

Изследователите смятат, че професионалното прегаряне се състои от три различни чувства, пише redbook.com, а именно изтощение, цинизъм и липса на професионална ефикасност. Изчерпването при бърнаут е предизвикано от хронична умора и прекомерни изисквания към работата, както и очаквания. Цинизмът е вид откъсващо се, дистанциращо се отношение към работата от страна на страдащия, породено от личната невъзможност за справяне с ангажиментите. Липсата на професионална ефикасност възниква, когато човек с бърнаут се чувства все по-малко способен да се концентрира и да се справя със задачи, с които допреди това е успявал.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: стресбърнаут синдрома
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ядосвай се, ядосвай се и пълни гробищата.
2
3
 
1
 
! Отговори
вярно, бе преди 3 години
Отнася се до редовните *** , коментиращи непрекъснато в сайта днес беге
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Nymma nisto obsto skyka nisto povece tova tuke izmislica neka ne barkame skukata sas drugi simtomi