Как детето да порасне силно психически?

Комуникацията е изключително важна
19 апр 2021 20:24, Михаела Лазарова
25
Как детето да порасне силно психически?
Снимка: istock

Всеки родител иска детето му да порасне здраво физически и психически. Психическата и емоционална сила са не по-малко важни в живота от физическите качества, здраве и устойчивост. Психическата сила на децата не е просто природна даденост. Тя се влияе от семейната и социалната среда. Те могат да окажат както положително, така и отрицателно влияние върху това как детето се справя с всички предизвикателства в ежедневието си и как това ще му се отрази в зряла възраст.

Родителите могат да насърчат децата си да израснат като психически силни и устойчиви личности. Техният пример и работа в тази посока могат да допринесат детето им да се превърне в психически силна личност, готова да посреща всяко предизвикателство в живота. Психичното здраве на детето зависи от неговото физическо здраве, умения за контрол, комуникационни способности, морал и увереност.

Как родителите могат да помогнат на детето да порасне силно психически?

Емоционално израстване

Децата трябва да се научат на управление на емоциите и стреса от родителите си. Ето защо примерът е от изключително значение. Родителите трябва да показват на децата си нагледно как самите те се справят с тези предизвикателства, които ги съпътстват всеки ден. За да помогнете на децата да преживяват стреса здравословно е важно самите вие да не изпадате в паника в трудни ситуации. Показвайте на детето си, че има изход от всяка ситуация. Човек трябва да умее да приема предизвикателствата и да намира начин да се справя с тях без това да изглежда като края на света.

Развитие на връзките и отношенията

Създавайте нива на изразяване на нуждите във връзките си с хората, които детето да усеща и вижда. Поставяйте граници. Това също е от изключително значение за това детето да порасне психически стабилно. То трябва да знае, че отношенията между хората, без значение какви са те, се нуждаят от граници, които трябва да бъдат поставяни. Това е задължително в името на доброто им психическо състояние. Опитайте се да им обясните, че те самите са в центъра на социалните си кръгове, а в тези кръгове хората се подреждат от най-вътрешния към най-външния. Тази схема ще им помогне да визуализират кои хора и доколко да допускат до себе си.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: семействородителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 2 години
Аз пораснах силен психически, като тате и чичо Яшар от трети клас ме скъсваха от ... учене!
6
2
 
0
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 2 години
Аз пораснах силен психически, като тате и чичо Яшар от трети клас ме скъсваха от ...
5
2
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
Днешните млади са като цветя израснали в саксия.Всичко им е предоставено на готово.Мотивът на родителите да не се излагаме пред хората или ние навремето като не сме имали поне сега детето да има.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С филии с мас!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разказвайте му и му четете приказки, да почне отрано да се замисля над нещата от живота. Класически приказки, а не модерни глупости без идея и поука. Водете го на църква и го научете да вярва и да се уповава на Бога - не е нужно да става фанатик, само да има идея за религия. Задължително го наказвайте, когато заслужава и го похвалете, когато е заслужил Постарайте се да му осигурите добър пример - вие или някой близък, достоен и почтен човек. Показвайте му обич и уеажение - без лигавене.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато, около него има силни човешкисъщества,здрави- духовно и душевно.Спокойно могат да те насочат в правилната посока,с такт и любезност.Но когато ти се яви някой урунгел потелеизията да говори глупости,дететовече се притеснява,че ще го срещне.Отделно във въздуха притеснениятате задушават,и във всеки момент щеизбият в реалност.Такава бе целта нанежната революция,да еволюирамепод стрес.Калфин ни пенсионира на66 год.Да ходим с памперси.Ето ,голямчовек с малко мозък.Факт.
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С много бой!