"Тайното оръжие" на Русия

Страната е основен играч на пазара на паладий
24 апр 2014 14:04,
68
"Тайното оръжие" на Русия
Снимка: Reuters, архив

Русия не се плаши от възможните икономически санкции срещу нея и заплашва с контрамерки. Санкциите биха били "задънена улица", заяви министър-председателят на страната Дмитрий Медведев във вторник в парламента. Ако Западът все пак ги наложи, Русия "няма да има никакъв избор", освен да се защити срещу тях.

По-специално това означава, че Русия може да ограничи предлагането на основни суровини. При това мнозина си мислят за нефт и газ. Но има и един метал, при който степента на зависимост на Запада е дори по-висока: става дума за паладия, пише в свой материал германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Пазарът на паладий е малък, но влиянието на руската държава на него е голямо. Русия има дял от над 42% от световното производство. „Норлиск Никел“ - най-големият производител, трябва да координира действията си по износа с „Гохран“ (държавна институция за съхранение и използване на благородни метали и скъпоценни камъни, която се явява подразделение на руското Министерство на финансите). Така „Норлиск Никел“ е задължен да съгласува експорта за всяка отделна страна с „Гохран“.

В миналото държавата изкупуваше част от производството. Колко големи са в момента запасите, не е известно. Експерти обаче смятат, че складовите запаси през последните години са били продадени до голяма степен. Паладият често се добива като страничен продукт от добива на други метали.

През 2000 г. Русия вече причини сериозен смут на световния пазар. Тогава правителството забави издаването на официалните квоти за износ и се стигна до сериозен недостиг на доставките. В резултат на това цената на паладия се удвои и скочи до над 1000 долара за тройунция – недостигнато и до днес равнище. Тогава индустрията започна да търси алтернативи. Малко по-късно обаче последва и катастрофален срив, като цената се смъкна до 200 долара за тройунция. На пазара му трябваха години, за да се успокои ситуацията.

През март цената на паладия се покачи до най-високото си равнище в последните 2,5 години, след като Западът засили заплашителния си тон спрямо Москва и действията на Кремъл на украинския полуостров Крим. Фючърсите върху благородния метал с доставка през юни поскъпнаха до 777,90 долара за тройунция, което е най-високата стойност от средата на август 2011 г.

Така от началото на годината цената на метала скочи с десет процента, което освен на опасенията за санкции срещу Русия се дължи и на стачки в Южна Африка. Ако конфликтът в Украйна ескалира, цената може да продължи да расте. „Не е изключено да се стигне до недостиг на доставките. Аз не бих подценявал подобна възможност", казва Ойген Вайнберг, експерт по суровините в Commerzbank.

Русия обаче не може да си позволи пълно спиране на доставките  - страната е твърде зависима от приходите от износ. Но дори и сега търсенето на паладий е по-голямо от предлагането. Глобалното производство възлиза на 200 тона на година. Анализатори на Barclays предвиждат за тази година дефицит в доставките от 24,4 тона.


Продължението на публикацията четете в Inverstor
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: нефтРусиягазпаладий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ако Русия започне да продава ценните суровини само на Китай,какво ще стане със Западните икономики?Да не остане Китай единствен производител на всичко?Кого ще подкрепи Китай в тая ситуация?
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До но коментда си позволишсанкции против най-големия притежател и иизносител на суровини е чиста лудост-------------------САЩ, ЕС и Канада произвеждат 80% от самолетите в света. На кого Русия ще си продаде титана? Кюлчетата злато ще си ги ядат ли?
52
1
 
7
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Европейската икономика беше вече достатъчно "спъната" с митовете и легендитге за "зелена енергия и въглеродни газове, което причини на европейската икономика хиляди милиарди загуби- от принудителното купуване на скъпа и прескъпа енергия.Сега следва ударът със загуба на пазари в Русия и отново- принудата да купуват скъпо и прескъпо суровини.Как при това положение европейските фирми ще се конкурирт с китайските и бразилските примерно,или и там ще налагаме санкции?
51
1
 
5
 
! Отговори
но комент преди 9 години
При настъпилия вече, а и предстоящ още по-голям глад за суровини, да си позволишсанкции против най-големия притежател и иизносител на суровини е чиста лудост!това значи да погребеш и обречеш на неефективност собствената си икономика, като принудиш фирмите си да изоставят пазари, и да купуват скъпи суровини.
50
1
 
0
 
! Отговори
Гладен Пеню преди 9 години
Доларите са вкусни, с малко солчица
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
александър кюлчетата не се ядат и пият,а доларите ядат ли се ?пият ли се?
48
0
 
30
 
! Отговори
Александър преди 9 години
Русия е рекордьор по производство на платина, паладий, родий, рутений и какво ли не още. Годишният добив на злато е над 80 т. Произвеждат огромни количества алуминий, титан - стратегически суровини - 40 % от титана за американските самолети и подводници идва от Русия. Търговия, всеки си гледа интереса. Но кюлчетата нито ядат, нито пият, лежат си кротко и с тях лесно се спекулира. Някои омекват бързо пред икономическото, а не ядреното оръжие. Справка -Меркел.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NAI SERIOZNATA SANKCIA NA RUSIA E DA IZLEZE OT DOGOVORA ZA RAZPROSTRANENIE NA YADRENOTO ORUJIE. AIDE DA VIDIM KAK 6TE KVICHAT ONEZI DEMOKRATIZATORI???
46
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нмеччина призупинила видачу дозволв на експорт збро в Росю
45
7
 
13
 
! Отговори
мммда преди 9 години
И рускините и украинките са хубави. Хайде, мир да има поне по този въпрос:). Жалко само, че и едните и другите се спускат като невидели на американските реднеци и от най - затънтената провинция само и само да се махнат от държавите си.
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е сериозно, демографските изследвания дават дефицит на жени в Русия в близките 10-15 години. Това значи много свободни мъже, това значи много потенциални войници. А украинките са им добре дошли, нали са същите в расово отношение.
43
5
 
1
 
! Отговори
:) преди 9 години
VSICHKI VOYNI STAVAT ZARADI JENI:))))))))EVROPA SE BIE ZARADI HUBAVITE UKRAINKI:)))))SUPER!MNOGO E ROMANTICHNO!
42
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До чугуниЕдинственото хубаво нещо,което произвежда Русия,са жените им------------Украинките са по-хубави. Това е всепризнат и неоспорим факт. Освен всичко, борбата на Путин е и за качествен генофонд. Такъв в Украйна има много, само им вижте и мъжете и жените.
41
0
 
1
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Анонимен"В коя от двете страни живят по-добре?"А в Люксембург Живеят най-добре и какво? A propos В Китай има 1,3 милиарда. Kitaiskite bogati i sredna klasa sa poveche ot naselenieto na IAponia i Korea vzeti zaedno
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този постулат на Георги Димитров,по - известен като Гошо Тарабата,съвецкият гражданин, в каква връзка го споменаваш.Къде са германците днес, къде сме ние. Какво друго ни остава освен да се гордеем с някакво мноого далечно минало от преди 1000г.Нали всичко по - ново е само за срам.
39
3
 
19
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Когато в Германия Карл Пети е пишел на латински и говорел на немски само с конете си, в България вече е имало КИРИЛИЦА.
38
11
 
8
 
! Отговори
чугуни преди 9 години
Това за подовите плочки го споменах само като пример с какво се занимават хората и в какво са впрегнали усилия - в иновации,а енергия може да се произвежда от много неща.Отиди на следващото изложение на автомобили в София.Много е смешно да сравниш щанда на Лада с другите.Каквито им колите,такива им и мозъците-застинали в миналото,неефективни,никой не се интересува от тях.Единственото хубаво нещо,което произвежда Русия,са жените им.Но те пък са много евтини,за жалост.
37
7
 
3
 
! Отговори
simeon xasan преди 9 години
Skoro bylgarite ste ste raq .zaslujavate si go glupaci.
36
29
 
11
 
! Отговори
общоизвестно преди 9 години
Тайното оръжие на Русия - водката и кражбите !Мошеници , номер 1
35
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da ama ne.Ima li moderna armiq ima i dyrjava.V Bylgariq ni armiq ni dyrjava ima.skoro 6te vidite kon bob qde li kato stanete vilaet na Tyrciq i Rusiq xi4 nqma i da vi osvobodi ama nikoga ve4e.

Спонсорирани публикации