Белгия иска бетонна стена с Франция, за да спира ромите

Целта е да се затрудни движението им заради увеличените кражби
Обновена: 16 май 2015 14:00 | 16 май 2015 13:57, Анисия Иванова
147
Белгия иска бетонна стена с Франция, за да спира ромите

Управата на белгийския град Мускрон, разположен по границата с Франция, е поискала от своите френски съседи от селището Уатрло да издигнат разделителна бетонна стена, която да пречи на притока на роми в Белгия, съобщиха местни медии.

Френското селище е обособило лагер за роми, заел пространство непосредствено до границата с Мускрон. Жители в белгийския град се оплакват, че ромите лесно пресичат границата, а в района кражбите са се увеличили. Според френското законодателство всяко селище с над пет хиляди жители трябва да обособи място за настаняването на скитници. По тази причина властите в Уатрло са определили място за къмпинг, където вече са се разположили 13 ромски семейства и има място за още 11 каравани.

Съобщава се, че засега френските власти обмислят дали да се съобразят с молбата на белгийските си съседи. Предвижда се бетонната стена да бъде висока 2,4 метра и да огражда само района около къмпинга. Целта не е ромите да не могат да идват в Белгия, но движението им да бъде затруднено.

Ромите в Белгия са около 30 000, като сред тях има хора, дошли от Централна и Източна Европа (Румъния, Чехия, Словакия или България). Значителна част от ромите в страната са скитници, които прекарват голяма част от времето си в движение, без да се установяват на определено място. Ромите се възползват от статута си на граждани на ЕС, за да пътуват безпрепятствено в държавите от Общността.

Белгийските медии днес съобщават, че от понеделник започва нова операция на властите срещу крадците с неуреден престой в страната. Миналата година подобна акция бе извършена в няколко селища, сред които Монс - град на границата с Франция.

Тогава бяха заловени 542-ма крадци с неуредени документи, но не бе отчетено колко от тях са били граждани на ЕС. Всеки гражданин на Общността има право на престой до три месеца в страна от ЕС, различна от неговата родина, като белгийските власти държат да iе регистрира в съответната община скоро след пристигането си, особено ако престоят ще бъде дълготраен.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
CC преди 8 години
До учуден (от коментари. Ами да, да ги интегрират те, нали изповядват разни ми ти Евро-ценности, права на човека ала бала. Нали ни налагат да ги толерираме. Преди т-нар демокрация те не смееха носа си да покажат извън гетата. Сега са се разпасали и правят каквото си искат по инструкции на разни НПО-та-лапачи на пари по проекти за интеграция. Затова да, нека си ги интегрират!
27
0
 
2
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Събирам бригада доброволци да отидем да съборим тази омразна стена!!!
26
9
 
3
 
! Отговори
учуден (от коментари преди 8 години
Не разбирам защо белгийците трябвало да интегрират българските роми, след като това е задължение на българите? Белгийците са интегрирали техните още преди векове - роми има в цяла Европа - мит е, че ги били прогонили!
25
0
 
2
 
! Отговори
Аз - пояснение преди 8 години
*и значи роми - другата дума ми я изтриха, сигурно е нецензурна за цензура.
24
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Сефте виждам всички коментари да са на едно мнение - чудо нечувано! Явно ни е писнало от *и и европейци! Ще видят те /и едните и другите/ "кон боб яде ли".
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бряяяяя - разправяха ни да ги интегрираме - пък като отидоха у тях - друга песен -така ли?
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Половината от белгийското население вече е мюсюлманско. Тамън ще се разбират.
21
3
 
23
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
това е дискриминация,незабавно България като член на ЕС,да се изкаже че ще приеме всички роми от Белгия и ще ги итегрира в държавата си.Ние ще бъдем похвалени от БХК и другите хумани организации че мислим за благото на ромите.
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И лабиринт да направите спасение няма. Лошото е че се връщат обратно.
19
3
 
44
 
! Отговори
А джилязуту в бетона преди 8 години
Ха ха хаВ бетона има джилязу. Те са свикнали да го къртят, за да вадят джилязуту.
18
2
 
12
 
! Отговори
до 68 преди 8 години
Германия не интегрира тези които не искат да се интегрират.Има достатачно десни националисти които помагат за интеграцията на ромите а държавата ги следи под лупа и отнема децата им ако нямат собствена стая или доходи да си издържат децата а на просяците никой нищо не дава,освен евентуално на музикантите ама и те са мнооого малко явно не изкарват достатачно.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА НАС НИ КАЗВАТ ДА ГИ ИНТЕГРИРАМЕ А ТЕ НЕ МОГАТ !!!ТАКА НЕ Е ЧЕСТНО!!!!В ОБЩИ ЛИНИИ САМО ГЕРМАНИЯ УСПЯ ДО НЯКАКВА СТЕПЕН ДА ИНТЕГРИРА ВСЯ И ВСЬО КАТО МУ РАЗДАДЕ ЖИЛИЩА ПОМОЩИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ !!! ЯВНО Е БОГАТА ТАЯ ГЕРМАНИЯ!А ФРАНЦИЯ НЕ МОЖЕ И БЕЛГИЯ ЯВНО И ТЯ НЕ МОЖЕ ИНТЕГРИРА ГИ :D
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен Белгия вече е готова да ги интергрира.
15
2
 
17
 
! Отговори
Ilko преди 8 години
Кск ни трябва един като Стамболов! Само за 5-6години могат да станат чудеса..
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и нашите европейски предствители да съобщят в европейския парламент че има дискриминация
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези хора бягат от глад и мизерия,трябва да ги интигрирате както ни учете ама да се подготвите и за тези който ще идват и след тях, и как така стена нали от запад дойдоха да бутат нашата стена по границата :) на всеки 10 000 който прситигнат може да получете" бонус" 100 безплатно. В нашето европейско семейство трябва да има интеграция
12
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали и ромите бяха с равни права бе, кво стана ?!Много сте дискиминиращи бе, белгийците.
11
0
 
26
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Това е дискриминация! Протестирам!
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааааааа не,никакви стени,интегрирайте ги.
9
0
 
18
 
! Отговори
Смешни сме! преди 8 години
"Ааааа Не Не!!! Расизъм Расизъм... Как така??? Да не сме в 16 в. Не може... Хаааааахаааха:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D;-);-):-D:-D Веднага прекратете тази несправедливост!!!!" - пеняваше се един "лидер" Ама..... това е Белгия!

Спонсорирани публикации