Професия "животозастрахователен агент" - митове и реалност

Кариерата като възможност за висок доход, но каква е цената?
27 окт 2014 09:45, Екип на Dnes.bg
Професия "животозастрахователен агент" - митове и реалност
Антон Дуков - мениджър "Обучение" в MetLife България

Общоизвестно е, че доходът на животозастрахователния агент може да стане доста висок и то за кратък период от време, пише Антон Дуков, мениджър "Обучение" в MetLife България. Не е ли това прекалено хубаво, за да е истина? Къде е уловката?

Има създадено усещане и впечатление у хората, че доходът на животозастрахователния агент може да бъде доста висок и то за кратко време. Така е защото наистина има много примери за хора, които съумяват да бъдат много успешни от самото начало на своята кариера, да постигат много високи резултати и съответно много висок доход.

Това е истина, но не и по начина, по който някои хора я разбират. В действителност, ако агентът полага необходимите усилия, освен финансовото му възнаграждение, така и допълнителните му придобивки могат да бъдат доста по-големи и да дойдат доста по-бързо, отколкото при повечето други професии, изискващи същите или по-големи усилия.

Също както при повечето професии животозастрахователният консултант може да печели толкова, за колкото е готов да работи. Ако той започне кариерата си с добър набор от умения, пълна отдаденост, подходящо отношение и усърдна работа, може да достигне висок доход за доста по-кратко време в сравнение с повечето други браншове. С правилен подбор на клиенти, подготовка, приоритизация и подкрепа от опитен мениджър това е напълно възможно.

Независимо от това, истина е, че кариерата на животозастрахователния агент не може да бъде разглеждана като възможност за бързо и лесно правене на пари. Тези, които започват кариерата си с тази нагласа, обикновено се провалят и отказват бързо. Животозастраховането е бизнес, който гледа в бъдещето, който предлага дългосрочни решения за хората и кариерата на животозастрахователния консултант трябва се разглежда със същата дългосрочна перспектива.

Краткосрочният бърз успех може да донесе висок доход на агента и да бъде атрактивен, но истинската привлекателност е в това как той може да затвърди и развие своя доход през годините.

Би било безотговорно от страна на сериозна животозастрахователна компания да представя кариерата на животозастрахователния консултант като краткосрочно кариерно решение или бърз начин за печелене на големи пари. Това което една сериозна компания, с установени ефективни процеси и познание за бизнеса трябва да направи, е постоянно да предоставя на консултантите широк набор от обучения, инструменти, практики и помощ в ежедневната работа. По този начин трябва да подсигури на всички агенти и особено на начинаещите, необходимите знания и умения, да се превърнат в професионалисти, способни да предоставят висококачествена услуга и така да изграждат дългосрочни взаимоотношения с нарастващ брой клиенти, което от своя страна им подсигурява висок и стабилен доход.

Който иска да има значителен и стабилен доход, бъдейки животозастрахователен агент, трябва да знае, че това се случва само с постоянство и непрекъснати усилия още от първия ден в бизнеса.

Ако са налице необходимите усилия, ангажираност и отдаденост, то тогава реално консултантът може да достигне наистина висок доход, немислим за повечето професии без управленски функции, а дори и за някой мениджърски позиции.

Много хора виждат и забелязват начина на живот, който водят някои застрахователни консултанти – с висок доход, с различни допълнителни придобивки, с атрактивни награди под формата на пътувания и забавления. Това което обаче не се вижда, не се забелязва и осъзнава е, че всичко това е резултат от постоянство, отдаденост, професионализъм и работа с високо качество. Ето тук е уловката! Всичко в животозастрахователния бизнес е подчинено на здрава логика и доходите на консултантите не са изключение.

Посетете ни на metlife.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание