Застраховки живот за Поколение Y

Младежите също имат нужда от защита
Обновена: 6 ное 2014 10:57 | 6 ное 2014 10:56, Екип на Dnes.bg
Застраховки живот за Поколение Y
Надя Найденова, мениджър Застраховки "Злополука" в MetLife Снимка: Metlife

Минават баловете, свършват годините в университета и започва една друга, по-различна част на жизнения път на всеки от нас, коментира Надя Найденова, мениджър Застраховки "Злополука" в MetLife.

Поколение Y стои пред нас – и всеки е готов за новото начало - кариерата, семейството и новите приключения. Млади, уверени и изпълнени с надежда те се впускат в живота заедно с високите си очаквания, мечти и надежди за успешно и безоблачно бъдеще.

И все пак, в този период на преход към зрелостта, тенденцията е младите хора да изпитват финансови ограничения, да са изтеглили първия си кредит и да предпочитат по-малки, неангажиращи инвестиции.

За това от своята гледна точка на млади и здрави хора, Пoкололение Y често възприемат застраховката като още една сметка, която всъщност е ненужна и може и да не се плаща.

А така ли е?

Поколение Y като цяло са хора с по-ниски доходи и активи, вследствие на което са по-уязвими към неприятните ситуации и последствията, които може да възникнат. Това е и причината те да имат нужда от „спасителен пояс“ за трудни моменти, за да могат да оцелеят.

Но какво да изберат?

Едно от нещата, които са от изключителна важност за Поколение Y, е кариерното развитие и напредването в работата с цел по-висока реализация във времето и респективно увеличаване на доходите. Наред с нужните качества и умения се нарежда и условието човек да е здрав и да може да работи. Това за съжаление е често пъти пренебрегван фактор. Затова някои видове застраховки са за предпочитане пред други в този случай. Тук е мястото на Рисковата застраховка.

Системата на социално осигуряване в България предлага болнично обезщетение, а някои от работодателите предлагат и допълнителни придобивки за дългогодишните си служители. Това обаче не е общият случай, в който попадат младите служители, които дори понякога често сменят работата си.

Индивидуалната рискова застраховка е отлично решение за Поколението Y, с която те могат да си осигурят финансова стабилност в случаи, както на по-леки злополуки, така и на такива с по-сериозни последствия, като например катастрофите. Важно за рисковите застраховки е, че те са застраховките с едни от най-достъпните цени, което ги прави изключително подходящи за Поколение Y.

Здравна застраховка – заболявания

Важно е да отбележим, че диагностицирането в България на редица тежки заболявания – рак, сърдечно съдови заболявания, заболявания на белия дроб или бъбреците – все по-често се наблюдава при млади хора. У нас водещите причини за смърт продължават да са сърдечносъдови заболявания и злокачествени образувания.
Видовете здравни застраховки и техните премии варират в зависимост от възрастта на застрахования, избраните суми на обезщетение и набора от покрити рискове и заболявания. Това, което е важно да отбележим е, че колкото по-млад е човек, толкова по-ниска е цената на застраховката свързана със заболявания.

Един често срещан подход към нуждата от застраховка за възможни заболявания в бъдеще е всъщност да не се прави нищо по въпроса. Това е така, защото хората харесват мисълта, че винаги ще останат здрави, а когато и ако нещо се случи чак тогава ще мислят как да се справят със ситуацията, в която обаче почти винаги става въпрос за огромни разходи необходими за адекватно лечение.

Неспособността да се осигурят средства в такъв момент може да доведе до крайни последствия.
Този начин на мислене определено не е в правилната посока или – и позволете ми да кажа – дори е неадекватен. Моментът, когато трябва да осигурим финансовата си защита за случай на сериозно заболяване, е точно тогава когато сме млади и здрави. Когато диагнозата е налице е вече твърде късно.

Застраховка живот

За Поколение Y решението „Трябва да започна да спестявам“ и „Ще си направя застраховка Живот“ е нещо, което често пъти се отлага във времето.

Има обаче редица предимства от вземането на това решение колкото се може по-рано. Дисциплинираното спестяване с относително малки вноски може да генерира една сериозна, значителна сума при падежирането на полицата за период от 20 или 25 години, която да се използва в допълнение към пенсията или за други важни събития в живота, като например моментът когато децата ще завършат училище и ще имат нужда от сериозна подкрепа.

Взимането на решение за спестяване и осигуряване на себе си и близките в един ранен етап от живота е основно и ключово – действие, което се отплаща многократно във времето. Всеки от нас има нужда от застраховка и моментът за сключването й е днес.

Посетете ни на www.metlife.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: рискзастраховкиMetLife
Още от
Спонсорирано съдържание