Почина живописецът Теньо Желев

Поклонението е на 7.11.2010 г. от 13,00 часа в църквата "Св. Седмочисленици"
Обновена: 5 ное 2010 16:57 | 5 ное 2010 16:55,
4
Почина живописецът Теньо Желев
Снимка: Личен архив

Днес, на 5 ноември 2010 г., на 87-годишна възраст почина доайенът на българската съвременна живопис Теньо Желев.

Поклонението ще се извърши на 7.11.2010 г. от 13,00 часа в църквата „Св. Седмочисленици”.

Теньо Желев е роден на 23 ноември 1923 г. в с. Венец, Старозагорско.

През 1942 г. в Академията обявяват конкурс за портрет на цар Борис и младият тогава художник е удостоен с първа награда.

През годините изкуството на живописта и другите изразни средства на изкуството свързва Т. Желев в дълбоко приятелство Елин Пелин, Филип Кутев, Пеньо Пенев, Стоян Венев, С. Казаков – Нерон, Владимир Димитров – Майстора и др.

Освен като пейзажист, любител на изящното, той е и майстор на портрета. Едни от най-известните му портрети са на исторически личности като В. Левски, Хр. Ботев, З. Стоянов, Н. Вапцаров и много други.

Негови платна са притежание на множество големи галерии по света, сред които и “Космополитън” в Ню Йорк. Участвал е в изложби в Япония, Индия, Русия, Франция, Германия, Холандия, САЩ, Канада и много други.

Притежатели на част от творбите му са колекционери като Филип Гугенхайм, Рената де Бурбон от Ню Мексико, Вили Клаас и редица други.

Освен в страната художникът е рисувал и черпил опит в Куба и Франция, където разширява тематиката на картините и обогатява палитрата си.

На Френската Ривиера художникът оставя част от себе си и голям брой композиции, които стават част от голяма колекция негови картини – притежание на Ф. Гугенхайм.

Множество негови платна могат да достигнат до по-широка аудитория чрез даренията му в гр. Трявна, родното му село Венец, гр. Стара Загора, Банско и други градове по света.

Ако трябва да опишем с една дума картините на художникът Желев, това е “любов”.Всеки един пейзаж е пътепис, всеки портрет - биография, всяка композиция – роман, а всички картини – почувствани, изживени и пренесени с любов на платното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Теньо Желев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 13 години
Беше ярка личност... не върви да се каже "почивай в мир"... почивай във великолепие! Поклон
2
0
 
10
 
! Отговори
Максо преди 13 години
Лека пръст и ще се видим горе:)
1
0
 
27
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
"Човек и добре да живее ,умира и друг се ражда" Омуртаг Щастлив е бил,че е имал досег до големите от нашето изкуство.Бог да го прости !!