Почина легендарният пианист и композитор Джо Семпъл

Той е бил болен от рак на белите дробове
Обновена: 14 сеп 2014 20:24 | 14 сеп 2014 16:42, Камелия Цветанова
3
Почина легендарният пианист и композитор Джо Семпъл
Снимка: Ройтрес, архив

На 75-годишна възраст почина легендарният пианист и композитор Джо Семпъл, съобщи Асошиейтед прес.

Семпъл е бил болен от рак на белите дробове и е издъхнал на 12 септември от усложнения в центъра за ракови заболявания "Андерсън" в Хюстън, е съобщил неговият мениджър.

Музикантът е един от основоположниците на легендарната група от края на 50-те години на миналия век "Джаз Крусейдърс", в която си даваха среща такива имена като Лари Карлтън (китара), Уейн Хендерсън (тромбон), Стикс Хоопер (ударни) и Уинтън Фелдър (тенор саксофон). Започнал като хард-боб пианист с акустичен звук, по-късно, в ерата на джаз-фънка и фюжъна, преминава към електрическия саунд, а групата му премахва думата джаз пред името си, за да остане през 1971 г. само като "Крусейдърс" (Crusaders), преминавайки към по-популярен звук. Тройният сборен албум "Crusaders collection", издаден през 1992 г., е признание за значението им в музикалната история.

По време на забележителната си кариера Семпъл е работил с артисти като Майлс Дейвис, Джордж Бенсън, Би Би Кинг, Ерик Клептън и мн. др.

Богатата му дискография наброява над 20 заглавия. Музиката му комбинира джаз, госпъл, блус, латино и класически елементи. Характеризира се с лиричното си звучене и сериозни послания. Сред темите в творчеството на пианиста са робството и стремежът на човека към свободата.

Джо Семпъл е познат и на българската публика. Роденият на 1 февруари 1939 г. в Хюстън, щата Тексас, музикант гостува на 25 март 2009 г. в София - в зала 1 на НДК. С него се изяви и джаз-соул певица Ренди Крофорд, която изпя през 1976 г. неговия хит "Street life". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Джо Семпъл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
10
 
! Отговори
Шуми преди 9 години
Жалко...след Джордж Дюк,Майлс Дейвис и Лутър Вандрос още една Огромна загуба за феновете на Големия Джаз....
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даже не съм го и чувал, но не ми пречи да кажа: Почивай в мир, човече! Голям си!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да го прости.Оставя нещо след себе си.