София Лорен - една икона на 80

Всяка сутрин се събуждам с нови идеи, твърди актрисата
Обновена: 20 сеп 2014 15:18 | 20 сеп 2014 12:21, Александър Попов
15

Снимка: БТА

Дивата на италианското кино София Лорен откри в музея "Сумая" на магната Карлос Слим в Мексико изложба, посветена на 80-годишнината й.

Актрисата празнува рожден ден днес.

"Това не е честване на миналото, а пролог на един хубав живот. Имам нужда да работя, всяка сутрин се събуждам с нови идеи", казва Лорен.

На изложбата "София Лорен - вчера, днес и утре" са показани обувки, копринени чанти, бижута, награди и дипломи на Лорен. Посетителите ще имат възможност да видят също кадри с най-чувствените сцени от филми, в които й партнират Марчело Мастрояни, Кари Грант и Марлон Брандо.

Освен тоа са изложени много нейни рокли и по-специално лимоненожълтата, която е проектирана от Кристиан Диор и Лорен носи на сватбата си с Карло Понти.

В цялата си кариера София Лорен изиграва над 80 роли в киното, които й носят славата на една от най-красивите жени в света.

Носител е на призове от кинофестивалите в Кан (1961), Венеция (1958, 1998), Москва (1965, 1997) и Берлин (1994). Наградена е с пет награди Златен глобус и два Оскара - съответно за „Най-добра главна женска роля“ в "Чочарка" от 1961 г. и "Оскар за цялостно творчество" през 1991 г.

Фигурира под номер 21 в Листата на Американския филмов институт за "50-те велики екранни легенди".

Любопитен факт е, че през 1949 година участва в конкурса за красота Мис Италия и заема втора позиция. Красотата й не остава незабелязана и веднага получава предложения за реклами и еротични филми. И заради пари тя приема.

По време на конкурса за Мис Рим се запознава с бъдещия си съпруг Карло Понти, преуспяващ филмов продуцент и ключов играч в следвоенното европейско кино.[

Първата й главна роля в режисираната от Пиетро Франсичи филм-опера „Аида” от 1953 г. й носи така нужния успех, след което започва възхода й.

През 1979 г. Лорен написва автобиографичната книга „Живейки и обичайки“, която се превръща в основа за телевизионен американски филм с нейно участие, излязъл през 1980 г.

Връх в международното признание за забележителния творчески път на София Лорен е на 25 март 1991 г., когато Американската филмова академия ѝ присъжда „Оскар“ за цялостно творчество, като актрисата е обявена за „едно от истинските съкровища на световното кино, чиито кариера, богата със запомнящи се изпълнения, е добавила постоянен блясък в тази форма на изкуството“.

На 1 февруари 1994 г. тя получава и своята звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Повече от половин век София Лорен живее заедно с голямата си любов - италианския кинопродуцент Карло Понти. Те се женят през 1957 г. Понти има брак с първата си съпруга Джулиана, италианската държава не признава брачния съюз със София Лорен, тъй като разводите са забранени за онова време. Понти е решен да се ожени законно за Лорен и през 1965 г. получава развод от Джулиана във Франция и двамата с Лорен се бракосъчетават в Париж през 1966 г.

Двамата живеят заедно до смъртта му през 2007 г. Имат двама сина - Карло Понти-младши и Едуардо Понти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: София Лорен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
8
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
наскоро си прегледах един стар филм с нея - "арабеска". неотразима. за хора като нея важи приказката, че някои остаряват като катедрали... все пак успехите и не се дължат само на едната гола хубост, а на чара и таланта, на който имаме удоволствието да се наслаждаваме.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Velika! Samo tova moga da kazha.
7
35
 
2
 
! Отговори
Груди преди 9 години
Охх - как ще и го нагнетя между крачката на софийчето
6
29
 
1
 
! Отговори
готвача преди 9 години
На стара тенджера - нов капак...
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Paris HiltonЩо питаш? Да не би да си въпросния Иван?
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3Да си дама не е въпрос на пари и красота, а на излъчване. Нагледали сме се на богати простакеси, и от двете страни на екватора. Колкото до Коканова, Гиндева, Станчева, да не забравяме и Искра Радева- наистина са страхотни жени.
3
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с нейните пари всяка жена би трябвало да изглежда като истинска дама обаче биологията и времето са непобедими и както казваше една баба в един сръбски филм"и маймунске жлезе не помагаю"а си представям Невена Коканова,Гинка Станчева,Виолета Гиндева и цял куп български актриси каква слава щяха да имат ако не е била желязната завеса, те са много по-хубави и не защото са нашенки
2
21
 
2
 
! Отговори
Paris Hilton преди 9 години
Всичко и е наред освен името. Добре че България е малка страна и поради това не познават столицата и. Иначе ако я познаваха добре само от асоциацията щяха да я подминават като пътен знак и щеше да е звезда ама друг път. Вия бихте ли назначили човек примерно с име Иван Лайняров.
1
0
 
44
 
! Отговори
Румби преди 9 години
Мацка, та дрънка. Истинска дама.