Бунтарката Бардо - на 80 години

"Не бива да си пасивен. Трябва да служиш на нещо", убедена е кинолегендата
Обновена: 29 сеп 2014 12:27 | 28 сеп 2014 15:21, Анисия Иванова
37

Снимка: Reuters

Френската кинолегенда Бриджит Бардо навършва днес 80 години, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС. Рожденичката няма да се появи на празника, но Франция все пак отбелязва паметното събитие.

Обожавана икона през 50-60-те години заради невероятната й чувственост, актрисата сега живее усамотено, заобиколена от любимите си животни. 

"Тези два живота бяха моя шанс за успех", споделя тя. "Първият ми живот ми позволи да успея във втория. Ако не бях Бриджит Бардо, ако не бях известна в цял свят, не бих могла да направя и една десета от това, което направих за животните", смята бившата актриса, изиграла голяма роля за сексуалното освобождаване на жените.

Израснала в буржоазно семейство и завършила балетно училище, Бриджит Бардо изгрява в киното през 1956 г. във филма на съпруга си Роже Вадим "И Бог създаде жената". Там танцува огнено мамбо, страстно и съблазнително, облечена в дълга пола, с цепка до талията. Сцената предизвиква скандал и е причина филмът да бъде забранен в някои щати на САЩ.

Митът обаче се ражда и Бардо, на която цялата женска половина от човечеството се опитва да подражава, е провъзгласена за най-красивата жена на света. Звездата с лице на лолита, с легендарната капризна муцунка и извивки на фатална жена, обсебва мъжките фантазии. Всевъзможни организации, защитнички на добродетелта, виждат в лицето й не просто секссимвол, а голяма заплаха.

За разлика от тях писателката Симон дьо Бовоар е възхитена: "Тя ходи боса, обръща гръб на елегантните тоалети, бижутата, парфюмите, грима, на целия този фалш... Прави това, което й харесва, което смущава", пише тя. Преследвана от тълпи от фотографи, които дебнат всеки неин жест, скандалната актриса, която през живота си е правила няколко опита за самоубийство, е тотално лишена от личен живот.

Цената, която плаща, е, че ражда дете, което не желае, умножават се скандалите, в които се забърква, съпрузите (четирима на брой), любовните й авантюри. И по-конкретно тази със Серж Генсбур, който създава за нея знаменития рефрен "Je vais et je viens, entre tes reins..."

Една от известните й провокации е, когато приема поканата на генерал Де Гол и се появява в Елисейския дворец в хусарска униформа - по това време жените е трябвало да влизат там, облечени в рокли или поли. Генералът остава очарован, но не и съпругата му.

В живота си Бриджит Бардо проявява същия непукизъм, който е характерен за филмовите й образи - "момиче на своето време, освободено от всякакво чувство за вина, и неспазващо забраните, наложени от обществото", според думите на Роже Вадим.

Бриджит Бардо се е снимала в близо петдесет филма. Много от тях са пълни провали, но има и няколко шедьоври: "В случай на нещастие" на Клод Отан-Лара или "Презрението" на Жан-Люк Годар. Опустошена от славата, тя слага брутален край на филмовата си кариера през 1973 г. Посвещава се на каузата на животните, след като е видяла репортаж за лов на тюлени.

Бриджит Бардо и до днес продължава да живее в Южна Франция, между имението си "Ла Мадраг" в Сен-Тропе, тихо рибарско селце, превърнало се отчасти заради нея в сборище на знаменитости от цял свят, и втората си резиденция, скрита от хорските погледи, "Ла Гариг".

Там се грижи за изпаднали в беда животни и ръководи фондацията си, основана през 1988 г. "Вече почти не общувам с никого", признава тя и "не ходя на фризьор". Но е "борбена". "Не бива да си пасивен. Трябва да служиш на нещо", твърди Бардо.

Между най-важните й битки фигурират забраната на ритуалното убиване на животните, затварянето на кланиците за коне и защитата на африканските слонове.

С годините Бриджит Бардо възприема възгледите на крайната десница и не крие близостта си с Марин льо Пен, ръководителката на Националния фронт, която подкрепи на президентските избори през 2012 г.

Нейни изявления за хомосексуалистите, имиграцията, мюсюлманите й носят пет присъди за подклаждане на расова омраза. Което до голяма степен "разваля" имиджа й, признават някои нейни биографи, автори на книги за иконата на цяло едно поколение.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: рожден денБрижит Бардо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
33
 
! Отговори
111 преди 9 години
Велика е! Да е жива и здрава!
23
0
 
38
 
! Отговори
браво преди 9 години
Издига ми се в очите с тези 5 присъди тази жена !
22
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е грозно и страшно.
21
3
 
74
 
! Отговори
Таня преди 9 години
Тази дама е велика! Икона! Естествена красавица, с богата душевност, с каузи, за разлика от нашите силиконови празноглави еднодневки. Да е жива и здрава!
20
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Велика е ...Хейтърите да си се излагат, колкото си искат. *** 20 явно не я е чувал, когато дава интервюта в наше време. Със сигурност умът й е по на място от неговия.Днес по националната телевизия, след централните новини, трябваше да излъчат филма "И Бог създаде жената", за да добият представа по-младите хора за каква актриса и жена става въпрос.
19
2
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
27,Бриджит Бардо няма силикон и, както сигурно си чул(а) е противник дори на пластичната хирургия.Жена, която се бори за каузи, в никакъв случай не е "кифла".
18
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
13.Някой артисти продължават да играят на сцената и на 70 и 80.Роли има за всяка възраст .Самите те казват , ние смятахме , че на 40 трябва да спрем , защото няма да сме млади ! Но изглежда че не е така . А за певците е още повече - всички се възхищават на запад на Тина Търнър !Човек докато диша има идеи ! ( както казва София Лорен )Ако нямаш - ако няма за какво да живееш - умираш !
17
20
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
spored men taq trqbva da stoi na selo i da kopa bustanamersi che mi oburnahte vnimanie, priqten den
16
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да , нейните призиви :" Върнете ми моята Франция !"Ама тя не е била в хармония със " Европейските ценности "!Май е права !
15
2
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да е жива и здрава Бриджид Бардо - една от красавиците на 20 Век!А за това,че някои се подиграват на остарялото и лице и тяло....ще са много по-грозни,ако остареят въобще....
14
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargВинаги съм знаел че си миризлив ***.Вий от ШумИен ............
13
46
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дамата е с психически отклонения но има право да живее живота си както намери за добре.За мен тя е един изтрещял бабиер.
12
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tva ejivota edni se rajdat ostariavat i ymirat,drygi teparva se shte se rodiat za da ymrat.tova vashiaqt sviat koito nemojete da jiveete i sahreaniavate zatova i ymirate rano za da ne vredite dostatachno.
11
4
 
80
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Пет присъди... Хм...Свалям шапка! Уважавам жени, които не са (били) просто хубавици, но и имат акъла да демонстрират и отстояват характер.Иначе момичета, времето не работи за нас, не го губете! ;)
10
2
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТРАШНА КРАСАВИЦА. И НА СТАРИ ГОДИНИ ПАК Е ХУБАВА.
9
9
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато е била млада - съвършена красота! Сега... Какво нещо е Времето!?... На НИКОГО не прощава. Дори и на целунатите от Бога, като нея... За щастие Б.Б. е имала мъдростта и силата около 40-те си години да слезе тотално от сцената и да се скрие от света. Велика! Защо ли се сещам за нашата баба Лили, която в желанието си да спре и излъже Времето, става за посмешище. А можеше също да бъде велика...
8
2
 
35
 
! Отговори
Дядо Ряпа Вади преди 9 години
На снимка 6 е супер!
7
3
 
41
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Голяма голяма голяма... мадама!Отделно Цецо, Бойко, Вежди и т.н. *** колко злобарки са и посветили
6
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да е жива и здрава
5
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изключително красива е била бе , уаааауу . и характера й ме кефи.