Почина ексцентричната херцогиня Алба

Тя е рекордьорка с най-много знатни титли
Обновена: 20 ное 2014 13:50 | 20 ное 2014 12:21,
42
Почина ексцентричната херцогиня Алба
Снимка: Reuters, архив

Херцогиня Алба, глава на испанския херцогски род Алба и една от най-богатите знатни особи в Испания
е починала, съобщава Hello Magazine.

Още по темата

Херцогинята беше представител на една от най-богатите аристократични фамилии в Европа. Беше известна и като аристократката с най-много титли.

Мария дел Росарио Кайетана Алфонса Виктория Еухения Франсиска Фитц-Джеймс Стюарт-и-Силва, както е пълното й име, е починала на 88-годишна възраст. Херцогинята дълго време е страдала от здравословни проблеми. Преди броени дни тя е била приета по спешност в клиниката "Саградо Корасон" в Севиля с диагноза пневмония, която развила след прекаран гастроентерит.

Смъртта е потвърдена от кмета на Севиля, града, където тя живя в последните години. Градоначалникът заяви, че херцогинята винаги ще бъде помнена.

Херцогинята надживя двама от съпрузите си, а през 2011 г. се омъжи за трети път за 25 години по-младия си избраник. Сред близките й бяха Том Круз, София Лорен и Джаки Кенеди.

Херцогинята е потомка на крал Джеймс II. Родена е на 28 март 1926 г. в богат дом в Мадрид, в който се помещават 249 картини на художници като Рембранд, Гоя и Рубенс.

Известна със своя ексцентризъм, херцогинята беше любимка на испанците. Преди години е била помолена от Пикасо да стане негова муза, но тя отказала категорично, тъй като „да бъдеш модел е ужасно“. Колоритната испанка, известна с бухналата си бяла коса и с пискливия си глас, бе сред най-известните иберийски знаменитости. Според Книгата на рекордите на Гинес дамата има повече знатни титли, от която и да е друга благородничка в света. Алба е със 7 херцогски, 22 графски и 24 маркизки титли, твърди Асошиейтед прес.

Херцогиня Алба има шест деца. Родени са по време на първия й брак със сина на херцога на Сотомайор Педро Луи Мартинес, който умира през 1972 г. Сватбата й си съперничи по пищност с венцавката на кралица Елизабет и принц Филип, състояла се два месеца след брака на Алба.

През 1978 г. херцогиня Алба се омъжва за йезуита Хесус Агире и Ортис де Сарате. Нарушаването на установените традиции в испанското общество предизвиква огромен скандал, но съпрузите живеят щастливо до смъртта на Хесус де Сарате през 2001 г.

През 2011 година на 85-годишна възраст херцогиня Алба се омъжва за държавния служител Алфонсо Диес, който е с 25 години по-млад от нея. Венчавката е едно от най-следените светски събития в Испания и всеки детайл от нея се отразява с небивал интерес. Херцогинята реши да се врече във вечна вярност на Диес въпреки съпротивата на шестте си деца. За да получи разрешението им, тя им приписа състоянието си.

След смъртта на херцогинята замъците, дворците и другото имущество на рода с над 500-годишна история ще получат шестте деца на Алба. А според испанските медии богатството на херцогинята се оценява между 856 милиона долара и пет милиарда долара. В Испания се твърди, че херцогинята можела да прекоси държавата от север до юг, без да напуска свои притежания.

Самата херцогиня Алба обаче не се смяташе за богата жена. Тя изтъкваше, че произведенията на изкуството, които притежава, не могат да се ядат. Колекцията на Алба включва уникати - като първото издание на "Дон Кихот", а също карта на Америка, нарисувана лично от Христофор Колумб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: севиляхерцогиняАлба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
2
 
! Отговори
tt преди 9 години
eiii prostaci ne mojete da i se merite be nito na titlite na ni6to.,.imaite malko uvajenie za tova sas va6ata zloba v bg.,.,6te jiveete.,.cql jivot 6te jiveete v mizeriq v bg
28
3
 
2
 
! Отговори
естет преди 9 години
Какъв е тоя вампир ли ,крокодил ли ?Извинете ме, но на мен ми прилича на такива.
27
3
 
5
 
! Отговори
нона преди 9 години
беше си абсолютна грозотия и като по-млада, но кой знае, може душата и да е била прекрасна - все пак испанците си я обичаха...:)
26
5
 
6
 
! Отговори
не пипай Лили преди 9 години
До ГеоргиевЛили Иванова изглежда перфектно за годините си, а този вампир ми изкара акъла.
25
0
 
7
 
! Отговори
Румби преди 9 години
:) Добре, че не сте писали като в Блиц, че херцогинята е била модел на Франсиско Гоя за картината "Голата маха". Голям смях беше.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Снимката е доказателство, че и парите не могат да спрат времето."Те не могат да спрат много неща...особенно когато ти е малко акъла...
23
10
 
12
 
! Отговори
Георгиев преди 9 години
Тази ми прилича на Лили Иванова без грим!
22
3
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Алба,произлиза от знатен род,с над 500-тин години...история.Нашите забогатели...парвенюта много има да...наваксват;на пари може да го...докарват,ама на...история,не.
21
0
 
4
 
! Отговори
и... преди 9 години
Но могат да го удължат !!!!!
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
помислих си, че това е фотошоп от снимки на ози озбърн, алис купър и стив тайлър - вокала на аеросмит.:)::)
19
18
 
14
 
! Отговори
ужасен преди 9 години
Баси урода.
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко се натъжих ... чел съм доста за нея ... тя показа това което никой от нашите *** никога няма да осъзнаят че в гроба парите си нама да занесат и че любовта е всичко за което си струва да се живее dnes.bg/world/2011/08/08/znatna-osoba-zariaza-bogatstvoto-za-da-se-omyji-na-85-g.125902
17
4
 
46
 
! Отговори
fsb преди 9 години
лека й пръст на жената, чел съм много за нея, била е много добър и земен човек, нещо което нашите "богаташи" никога не са били и никога няма да бъдат...
16
1
 
53
 
! Отговори
До авторката преди 9 години
Цитирам: "На сватбата й тогава присъстваха Том Круз, София Лорен и Джаки Кенеди" За коя Джаки Кенеди става дума, за тази която е починала на 19 май 1994? никога ли на сте чували за Рембранд, а не Ренбранд? Всичко това е обидно за читателя!
15
13
 
8
 
! Отговори
родолюбец преди 9 години
Лицето на безродния "елит".
14
6
 
28
 
! Отговори
тиква преди 9 години
това същество според мен е минало неуспешна палстична операция .Иначе на такава възраст щеше да има доста повече бръчки но може би с тях щеше да е с по-човешки вид
13
7
 
19
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Жалко, беше секси:(
12
18
 
13
 
! Отговори
сноб-идиот преди 9 години
Благодаря, че ме уведомихте за съществуването и края на този противен ***. Сега вече мога да водя светски разговор на вечеря с моите благородни роднини от хунски и индийски произход и друга " благородническа"***.
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава богу! Мъжът й откога чакаше... Сега ще има борба за пари във фамилията. А иначе - Джаки Кенеди умря много преди 2011 г.
10
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лека и пръст на жената! Богати или бедни, с титли, без титли, на края метър на два и това е :(