Мая Плисецкая ще бъде кремирана

Прахът на балерината ще бъде разпръснат над Русия
4 май 2015 11:40, Елка Василева
24
Мая Плисецкая ще бъде кремирана
Мая Плисецкая. Снимка: БТА

Мая Плисецкая няма да бъде погребана в Русия. Според последната й воля тя ще бъде кремирана, а прахът й ще бъде разпръснат над Русия смесен с този на съпруга й, композитора Родион Шчедрин, след като и той почине.

Това съобщиха ТАСС и РИА "Новости", като се позоваха на генералния директор на Болшой театър Владимир Урин.

Още по темата

89-годишната Плисецкая, определена от Ройтерс като най-великата балерина на своето поколение, издъхна в Германия.

Урин е запознал журналистите с тази част от съвместното завещание на Плисецкая и Шчедрин, която засяга погребалния ритуал. Според завещанието след смъртта на съпрузите телата им трябва да бъдат кремирани, прахът смесен и разпръснат над Русия.

Официална панихида не е предвидена. Сбогуването с балерината Мая Плисецкая ще се състои в кръга на близки и приятели в Германия, където тя живее от 1991 година.

Мая Плисецкая почина в Мюнхен на 2 май от сърдечен удар.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Мая Плисецкая
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11Не съм "голуем" изкуствовед и ценител, но съм гледал много балетни постановки в Санкт Петербург, в Мариинскя театър. Гледал съм "Лешникотрошачката", "Лебедово езеро", "Силфида" и дори много рядко поставяния "Спартак" на Хачатурян. В Москва успях да гледам великата Алисия Алонсо на изумителната сцена на Дворец съездов. И още неща, но признавам, че това не е най-силната ми страна - предпочитам симфоничната музика. Така че с Уикито не ме закачай, наричам я "Енциклопедия на бедните".
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПичСпоред завещанието след смъртта на съпрузите телата им трябва да бъдат кремирани, прахът смесен и разпръснат над Русия.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бай Вълчо от ХисаряОфициална панихида не е предвидена. Сбогуването с балерината Мая Плисецкая ще се състои в кръга на близки и приятели в Германия, където тя живее от 1991 година.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 12Мая Плисецкая почина в Мюнхен на 2 май от сърдечен удар.
11
1
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Глупости! За какво на Путин му нужно да се намесва и промени завещанието й? Той не е толкова луд.
10
0
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Това не е лицемерие, а позиция драги. който не му изнася да ходи в Донецк, а не да стои в Австрия.
9
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откъде знаете, че такова е било желанието и? Путин може да е платил на когото трябва, за да променят завещанието.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука само голуеми изкуствоведи писали,само чугунени кратуни,дето не са ходили през живота си на балет,ама тука коментират по преразказ от уикипедиа . Смешни сте бе-и балетисти ли станахте?Що не кажете коя балетна премиера се играе тоя сезон в България и какво става във второ действие,като сте такива разбирачи?Май това го няма в нета,а?
7
2
 
10
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 8 години
До Пич -ти постТи си невежа в това изкуство.Един режим може да смачка които си иска творец./ за руския режим има -Сибир/.Същото се отнася и за Мая.Все пак през 1962г. тя става примабалерина на Болшой театър.Има 2 етапни балерини.Тя и Галина Уланова.Така,че си намери някое дълбоко в Искъро и не ни занимавай с твоите писания.Колкото се отнася за президента на Русия , то само руснаците могат да го коментират.
6
4
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Най-мразя лаици и парвенюта в областта на изкуството да дават мнение. Бас ловя ,че нито гледаш балет, нито си чувал преди за нея. Останалото си чел от Уикипедия, но като дявола евангелието. Тя е излизала безброй пъти на запад, а е била и директор на Болшой театър поне до 1990 година. Вземи се скрий и не давай акъл .
5
3
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Наистина велика!Абсолютно неморално е да се набърква тук всякаква политика! Защото ако почна аз, свят ще им се завие нарусофобите!Ще спомена само две имена - лицемерните политици на Австрия искат да вземат австрийското гражданство (Австрия не признава двойното гражданство) на Анна Нетребко, защото изпратила 1 млн рубли на бедстващите си колеги в Донецк!Нейният"откривател" Валерий Гергиев, който се обяви за личен приятел на Путин, го гонят от Мюнхен (за невежите - в 1-та 5-ца диригенти в света)!
4
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако беше Елцин ,досега да е съсипал и разпарчетосал великата страна. Путин е най-умният и далновиден политик в днешно време. Признато в целия свят. Всеки който истински обича Родината си ,го подкрепя. Почти 90% !
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прахът и над Русия, не над Литва или Германия! Русия и руският народ са необикновени , затова ходят където и да ходят руснаците по света, накрая пак в Русия намират покой.
2
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заради такива личности, които е дал на света, руският народ може да претендира, че е велик. Не заради ***.
1
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Невероятна! Велика! Голямо богатство! Да почива в мир!