Диктатори в модата: Келвин Клайн

Американският дизайнер е новатор в бельото и денима
14 май 2016 13:24, Криси Табачка
5
Диктатори в модата: Келвин Клайн
Дона Карън и Келвин Клайн. Снимка: Reuters

Роден на 19 ноември, 1942 година, Келвин Ричард Клайн е един от най-популярните американски дизайнери, известен с едноименната си модна къща. Освен че дава името си за своя бизнес, под неговото лого застават и колекции с бижута, часовници и парфюми.

Клайн израства в Бронкс и учи в Училище по изкуство и дизайн. Още в ранна тийнейджърска възраст, дизайнерът развива усет и талант към рисуването и модата.

Той прекарва часове в създаване на скици на рокли и костюми за жени. По-късно, през 2003 година, Келвин Клайн се сдобива с докторантура от Модния институт в Ню Йорк.

В допълнение към това, той заема позиция на стажант при Dan Millstein, производител на костюми и наметала. Прекарва пет години в работа и създаване на модели за други магазини в града.

През 1968 година Клайн с приятеля си Бари Шварц, основават компанията Calvin Klein, след като намират вдъхновение в младежите на Ню Йорк. Цялата модна индустрия е завладяна за кратко време от мълвата, че дизайнерските решения на Келвин Клайн са изключително шик.

Често изделията му присъстват в различни фотосесии и проекти на списания като Vogue и Harper's Bazaar. Заедно с Ралф Лорън и Робърт Денинг, Клайн се нарежда сред малкото велики дизайнери, които са отгледани в общност на еврейски емигранти. Дизайнерът става протеже на Гюнцбург и с негова помощ става разпознаваем сред елита на Ню Йорк.

Едно от събитията, които допринасят за световната слава на Келвин Клайн, е ревю по време на Седмица на модата в Ню Йорк, след което си печели славата на „новия Ив Сен Лоран“.

Личен живот

През 1965 година Келвин Клайн се жени за Джейн Сентър, от която се сдобива с дъщеря. Съпружеският живот очевидно не върви особено добре и през 1974 година двамата се разделят. Четири години по-късно, дъщерята на дизайнера е отвлечена и държана против волята ѝ за девет часа, докато не се изплати откуп в размер на сто хиляди долара.

В крайна сметка, виновниците са били арестувани от полицията. По-късно, през 1986 година, Келвин Клайн се жени за Кели Ректор, дипломирана дизайнерка и работник във фирмата Calvin Klein Inc.

Втората му съпруга по-късно си спечелва славата на известен фотограф. Двамата се развеждат официално през 2006 година. В началото на 2010 година, Келвин Клайн има връзка с Ник Грубер – бивш порно актьор. Две години по-късно двамата се разделят, а дизайнерът влиза в рехабилитационен център.

През 1974 година Келвин Клайн създава емблематичните тесни дънки, които му носят повече от 200 000 долара приход от продажби само първата седмица. Същата година, дизайнерът получава наградата CFDA за мъжки и женски облекла. През 1983 година, Келвин Клайн е включен в световния списък за Най-добре облечени.

Трикратен носител е на наградата на Американския съвет за модни дизайнери – получава я през 1981, 1983 и 1993 година.

Дизайнерът не просто покорява пазара за деним, но и издига името си на един от най-добрите дизайнери за бельо, добавяйки логото си върху слипове и боксерки. Освен това, по отношение на бельото, той размива границите между женски и мъжки предложения. Клайн представя дизайнерски решения за жени и мъже.

През 80-те години дизайнерът навлезе в козметичния пазар с два от най-разпознаваемите парфюма – „Obsession“ и „Eternity“. През годините бизнесът му се разраства и към портфолиото вече влизат аксесоари, бански костюми, слънчеви очила и трикотаж.

Сред най-знаменитите му клиенти са звезди като Хелън Хънт, Гуинет Полтроу и Джулия Робъртс. Повлияни от Келвин Клайн са дизайнери като Дона Карън и Миуча Прада.

Вижте тук някои от най-любопитните факти за Calvin Klein и създателят на модната къща

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Келвин Клайн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
7
 
! Отговори
Д-р Стрезов преди 7 години
СПИН-а не прощава на никой.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как е възможно такива имена в модата като тези двамата, които цял живот дават акъл за стил и добър външен вид, да се превърнат в жертви на пластичната хирургия и да изглеждат по този ужасяващ начин??
1
4
 
16
 
! Отговори
Дракона преди 7 години
Явно климатика не работи в музея за восъчни фигури и тези двете са взели да се спаружват