Диктатори в модата: Кристиан Лакроа

Дизайнерът, който се вдъхновява от различни култури
25 юни 2016 12:55, Криси Табачка
1
Диктатори в модата: Кристиан Лакроа
Снимка: Reuters

Кристиан Мари Марк Лакроа определено не е бил заинтересован от периода, в който живее за сметка на привличането към историята на родната си страна и град Арл в Южна Франция.

Като тийнейджър, привързаността му към модата се увеличава – това се случва в периода между 1960-та и 1970-та. Това са времената, които спокойно могат да бъдат определени като „диви“ за младите хора.

След като Лакроа става моден дизайнер, той смесва различните периоди в едно. Предпочита да се нарича „дизайнер“ а не „художник“, защото нито скулптира, нито използва бои. Според него дрехите не могат да бъдат определени като изкуство.

В ранна възраст, дизайнерът започва да създава модни скици и костюми, вдъхновени от историята. През 1969 година, Лакроа завършва своето средно образование и се мести в Монпелие, за да започне да учи в Университет Монпелие история на изкуството.

През 1971 година се записва в Парижкия университет, Сорбоната. Докато инвестира всичките си усилия в дисертацията, Лакроа следва курс в музейните обучения от Лувъра. По това време се стреми да стане куратор в музея. В този период се запознава с Франсоаз Розантиел, за която се жени през 1974 година.

Според Лакроа, светът на модата се е насочил към задънена улица или може би фаза, в която няма много какво да се търси или усеща, че каквото се показва е реалността.

Има мнозинство от хора, които прекарват времето си да създават фалшив моден свят, сред които са редактори и фотографи.

Освен това има и такива, които са свързани с уличната мода и потребителите, но имат слаб поглед над модата.
На всичкото отгоре, според дизайнера списанията обикновено промотират много скъпи марки, които имат финансова възможност да инвестират в реклама.

Следователно, модата е обвита в безразличие от истинската модна индустрия.

Кристиан Лакроа е едновременно песимист и оптимист, който се корени в истинността на своите задължения, свят и бъдеще. В същото време той се е научил за античния начин на живот, предци, богове и вяра в съдбата.
През 1987 година той отваря своята модна къща за висша мода и година по-късно започва да продава колекциите си, вдъхновени от различни култури.

Още за дизайнера четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н, К.Лакроа. Моля, да-ми-се-обади, К.Диор, грйвни, потопена. Милен И. Минков...