Звездният ни рожденик днес: Ерик Клептън на 72 години

Ето най-важното за един от най-великите китаристи в света
30 мар 2017 07:12, Красимир Ангелов
10

Снимка: Reuters

На днешния 30 март своя 72-ри рожден ден празнува един от най-великите съвременни музиканти - Ерик Клептън. Той е роден през 1945 година в Рипли, Великобритания и със своята дългогодишна кариера той оставя значима следа в историята на музиката, като е считан за един от най-важните и влиятелни китаристи на всички времена.

За неговия принос към музиката през 1994 г е удостоен със званието Офицер на Ордена на Британската империя, а на 3 ноември 2004 г. на церемония в Бъкингамския дворец е награден с отличието Командор на Ордена на Британската империя.

Ето най-важното за Ерик Клептън:

Когато се ражда, майка му е едва на 16 години, а баща му е канадски войник. Ерик израства в дома на баба си и нейния втори съпруг, които дълго време счита за свои истински родители, а майка си Патриша – за по-голямата си сестра. По-късно майка му се омъжва отново, напуска страната и оставя своя син при неговите баба и дядо.

Ерик започва да свири на китара от ранна възраст и за кратко дори учи в Колежа за изкуства в Кингстън.

Той е единственият изпълнител, който е вписван три пъти в Залата на славата на рокендрола – един път като член на "Ярдбърдс", един пък като член на "Крийм" и един път като самостоятелен музикант.

Ерик Клептън е нареден на второ място в класацията "100-те най-велики китаристи на всички времена" на списание "Rolling Stone", както и на четвърто място в класацията на "Gibson" - "50-те китаристи на всички времена".

През своята кариера Ерик Клептън е носител на 18 награди "Грами" и награда "Брит" за изключителен принос към музиката.

Още в първата си група "Ярдбърдс", той получава прословутия си прякор Slowhand ("Бавната ръка"), който се ражда от неговия навик по време на концерт да сменя скъсана струна на китарата си под съпровода на бавните ръкопляскания на публиката.

Ерик Клептън има един син и четири дъщери. Голямата трагедия в семейството на музиканта е смъртта на 4-годишния му син Конър, който през 1991 година пада от 53-я етаж на небостъргач в Манхатън и умира. Именно по този трагичен повод е написана и песента на Клептън "Tears in Heaven".

През лятото на 1999 година Клептън продава на търг 100 от китарите си, като събира близо 7 милиона долара за учредената от него фондация за борба срещу алкохолните и наркотични зависимости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Не, няма достойни българи.Доволен ли си?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спор няма че е страхотен, но в един период почти спрях да го слушам, не че го отричам.Жив и здрав да е.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обожавам го . Песента "Сълзи от небето" е най тъжната песен на света .Чудя се дали да натисна да я чуя, знам че ще ме разплаче
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велик!
3
0
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
До АнонименЯ се скрий бе, измислено анаболно атакистче.Първо, Клептън не е евреин и второ, ходи целувай не евреина Йосиф Кобзон.Аман от конспиратори, с прокъсани ***.А, по статията...Eric is God!
2
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да попитам, защо всичките ви ЗВЕЗДНИ РОЖДЕНИЦИ са евреи ?Няма ли достойни българи ?
1
3
 
17
 
! Отговори
Т. Илиев преди 7 години
Искате ли още едно мнение, че е най-великия - ето го!!! Особено с "Wonderful Tonight"