Трудният български на Нина Добрев: К'во правиш, ма? Дреме ми!

Актрисата обяснява родния жаргон пред списание Vanity Fair
14 авг 2018 18:30,
128
Трудният български на Нина Добрев: К'во правиш, ма? Дреме ми!
Снимка: Vanity Fair

Американската актриса с български произход Нина Добрев никога не се е срамувала от родната си страна.

Екзотичните й корени са повод за много въпроси от страна на местните американски медии, а тя винаги с усмивка отговаря на тях.

Холивудската звезда за пореден път демонстрира познанията си по български език, по-специално родния жаргон, в интервю за видеорубрика в списание Vanity Fair.

На видеото се вижда как Нина Добрев чете български фрази, които могат да бъдат чути на улицата в нашето ежедневие. Освен това, актрисата се опитва да обясни какво означават, като често пъти нейното предположение (което по принцип е вярно, заради буквалния смисъл на думите) се оказва малко по-далеч от истинската им употреба.

"Кво правиш, ма?" е една от фразите, които холивудската звезда се опитва да преведе на американската аудитория, а сред останалите изрази са и "кифла", "брат", "да си във филма" и "дреме ми на шапката".

На моменти красивата българка изпитва леки затруднения с прочита на българските фрази, но това е по-скоро очарователно, отколкото дразнещо, заради заразителната усмивка и чистосърдечност на Нина Добрев.

"Едно от странните неща в България е, че кимането надолу означава "Не", а настрани - "Да", споделя холивудската актриса пред Vanity Fair.

Българската култура, обаче, е твърде необятна "дисциплина" за изучаване и често пъти чужденците изпадат в интересни ситуации при сблъсъка си с нашата родна действителност.

"Едно от нещата, които научихме днес е, че трябва да посещавам България по-често", сподели с усмивка Нина Добрев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Кифла" e тази в огледалото, Нинче!
103
5
 
4
 
! Отговори
тъпаци преди 5 години
А защо трябва да се срамува от коерните си, че не разбрах?!...
102
4
 
5
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Същите като тая кифла са и в торонто през 90 идват и на третия ден в църквата почват на пишман ангийски английски не знаят българския забравили циркове Игнат канев от сто години преди тях само на български плямпаше но пуста модa ганыовска
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На никой не му пука ...
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 80Дребно човечи си ти ей ... Сигурно, ако някой се пошегува с теб отиваш и му удряш шамари. Нека позная - самотник си или живееш в някаква кобра, която ще те зареже в момента, в който и кажеш "Не" за нещо.
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя дори не знае повечето то тези думи, което е добро нещо. Там, където аз бях, като дете, не се псуваши и не знаех "лоши" думи. Това, което става сега е ужасяващо и показателно, за българския народ, който ще се самозатрие много скоро ...
98
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма простотия, да знаеш само уличен жаргон...по добре да не казва, че е българка.То и името й като на травестит: нина Добрев. От чуждопоклонство съвсем загубиха човешки образ.
97
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много мила и обичаща България а затова че не знае добре Български са виновни родителите и !!!
96
23
 
6
 
! Отговори
Тюрк от Копенхаген преди 5 години
И Григор и Нина са духнали от *** и не си знаят езика, никой не иска да говори на робски език - което е нормално и закономерно !
95
7
 
24
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
ХА-ха-ха-ха-ха :) Много се смях. Супер сладурана е Нинчето. Ако ми беше казала "дреме ми на шапката" без да знам коя е, щях да си я взема за чиста българка. Каза го без никакъв акцент, а да не забравяме, че все пак българския не и е матерен език, при положение, че от 2 годишно бебе живее в Канада
94
18
 
12
 
! Отговори
армениския поп преди 5 години
проста и красива...... много проста
93
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм отдавна навън и се връщам рядко. Наблюденията ми са че освен че аз забрявям някой фрази, така и езика се развива. Не знам към по добро ли , но това е с всички езици. Жалко че трябва да се говори за кифли . Има къде по интересни начини да покажеш че не се срамуваш от миналото си.
92
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми, браво на Добрева.
91
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми за Нина Добрев, но заради това тъпо изпълнение ще свързвам името й с фразата "Кво правиш, ***, кифло"? Просто си представих колко пъти го е чула на български. Начален гето бългериън за класи пийпс.
90
4
 
10
 
! Отговори
Хюч преди 5 години
Handel яко си се объркал това е жаргон, ако искаш да чуеш вулгаризми ела да послушаш общите работници на строежа срещу нас.
89
21
 
10
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Андрей: Кифла, Кво правиш, *** и Дреме ми на шапката не са развален български, а вулгаризми, И лошото че тя не ги е научила, защото някой я е излъгал какво означават (като във вицовете за Иванчо), а защото и харесват. Така че може и да е успяла, но е останала на нивото на махленска клюкарка.
88
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е все едно да не знаете нищо за американците и английския и първият американец който видите ви учи на думата slut и други вулгаризми. Познавам български деца родени в чужбина. Може да не знаят перфектно български, но такива улични фрази не използват и родителите им имат здрав разум да ги научат кое е допустимо и кое не на български.
87
6
 
24
 
! Отговори
Андрей преди 5 години
Е не я познавам лично, но е суперзвезда която поне не е забравила родината си и говори за нея въпреки разваления си български език.
86
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Андрейчо, въпросната Нина може да не е силиконка, но по действията си не се различава много много от силиконките певачки
85
5
 
12
 
! Отговори
nina преди 5 години
#87Не,историята ми не е сълзлива-ти ако си мислиш,че така лесно се говори български език от децата на българските емигранти,значи не си в час . Масата дори не говорят езика.За твое инфо.