Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL?

Как го помнят приятелите и колегите му...
20 фев 2020 10:09, Петя Славова
4
Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL?
Снимка: БГНЕС

Измина една година, откакто модната икона Карл Лагерфелд почина, оставяйки наследство на приятелите и колегите си от Chanel, Fendi, както и собствената му марка KL.

"Имам модна къща, имам книги за фотография и списания - това е достатъчно! Обичам да гледам света, но не искам да бъда гледан", заявява той преди 2 години пред Vogue.

Описвайки личния му свят у дома, където той беше заобиколен, по негови изчисления от около 100 000 книги, той заявява тогава: "Обичам физическото присъствие на книгите и трудно мога да го нарека спалня - няма врати, просто огромно студио, в което правя скиците, чета и живее Шупет (котката на дизайнера)".

Бялата котка, която е със сапфирови очи, сега живее комфортно с една от прислужниците на Лагерфелд.
Той винаги беше изключително независим.

"Аз не съм французин и никога не съм възнамерявал да стана французин, защото обичам да съм непознат", казва още той пред модната библия, цитиран от Bulgaria ON AIR.

"Обичам да съм аутсайдер. Всъщност аз не съм част от нищо. Аз съм напълно свободен в най-добрия смисъл на думата. Баща ми беше много мил човек, много мил, но не беше толкова, колкото майка ми. Така че понякога се чувствах виновен, че не съм бил толкова мил с него."

И така, но как приятелите и колегите му помнят покойния Карл Лагерфелд 1 година след смъртта му?

Тя е британска писателка и дългогодишна муза на Лагерфелд. Тя продължава да бъде креативен консултант в Chanel и е подпомогната от Вирджиния Виар, която беше дясната ръка на Лагерфелд в продължение на три десетилетия.

"Говоря с Карл всеки ден, както преди. Той имаше крайно отношение към миналото – никога не е ровил в архивите на Chanel или Fendi. Казваше ми "Архивите, от които се нуждая, са в ума ми. Човек не трябва да прекалява с емоциите", сподели Харлек.

Той е президент на модна къща Chanel. Избра Вирджиния Виар да поеме модния бранд от Карл Лагерфелд, след като Лагерфелд работи с нея 30 години, вярвайки, че тя има както опит, така и въображение, за да успее.

"Карл ще живее завинаги в сърцата и умовете ни. Той ни остави невероятна енергия. Можем да го усетим в студиото и в работилниците ни. Специални неща се случват, когато работите с някого повече от 30 години. Той никога не е бил просто бизнес партньор. Аз лично научих много от него, неговата визия и способността му да се стреми към най-доброто", каза Павловски пред Vogue.

Той сподели, че модният бранд всяка година представя по 10 колекции с 10 различни истории.

"Всяка колекция на Chanel трябва да вдъхновява и да внесе новост в дома ви. В това Карл беше много добър. Така е и с Вирджиния Виар днес", допълни той.

Никой не разбра, че нуждите на Лагерфелд са повече от семейството на Fendi. Той се присъединява към тях в началото на кариерата си през 1967 г.

"Можем да кажем, че имаше специална връзка между Карл и моето семейство. Това беше най-дългата връзка в историята на модата -  55 години. От самото начало Карл се чувстваше като член на нашето семейство - единственият брат сред всички сестри", сподели креативният директор на Fendi Силвия Вентурини Фенди.

"Модата е за промяна и аз харесвам промяната. Не съм привързан към нищо.Не съм сигурен, че има някой в бизнеса днес, който знае толкова много, колкото аз", споделяше Карл приживе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
0
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Голяма работа, някаква шивачка в мъжко тяло хвърлила топа....
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е немец,а винаги е казвал,че е французин,преди да почине пак го повтори.