Шарапова: Тенисът ми показа света, продължавам да раста!

Вижте прощалното писмо на тенисистката
27 фев 2020 19:12, Дарена Найденова
8
Шарапова: Тенисът ми показа света, продължавам да раста!
БГНЕС

Мария Шарапова сложи края на спортната си кариера на 26 февруари. Руската тенисистка е носител на 5 титли от Големия шлем и достига до номер 1 през 2005 година. Още на 17-годишна възраст печели Уимбълдън, когато на финала побеждава Серина Уилямс. След това идват още над 30 титли.

Приказката обаче приключи и Шарапова се отказа от тениса на 32-годишна възраст. Рускинята имаше доста проблеми, свързани с контузии. Най-сериозната беше тази в рамото, която я мъчеше в продължение на години. Мария беше уличена и в използване на забраненото вещество мелдоний, което я извади от спорта за повече от година.
 
Шарапова изпрати прочувствено есе до „Vogue“ и „Vanity Fair“, в което благодари на тениса, но му казва сбогом.
 
Публикуваме цялото есе на Мария Шарапова:
 
Как оставяш единственото нещо в живота си, което ти е познато? Как се оттегляш от кортовете, на които си тренирал от много малка, от играта, която обичаш – тази, която ти е донесла неконтролируеми сълзи, но и толкова много радост. Спорт, в който си намерил семейство и фенове, които са били зад теб в продължение на 28 години?
 
Не съм запозната с това, затова ми простете. Тенис, казвам ти сбогом.
 
Преди обаче да стигнем до края, трябва да започнем отначало. Помня първия път, когато видях тенискорт – тогава баща ми играеше на него. Бях на четири години и бяхме в Сочи, Русия. Толкова бях малка, че краката ми висяха от пейката, на която седях. Толкова малка, че ракетата, която взех, беше два пъти по-голяма от мен.
 
Когато бях на 6, заминах за Флорида с баща ми. Целият свят изглеждаше толкова голям тогава. Самолетът, летището, разстоянията в Америка: Всичко беше огромно, както и жертвата, която родителите ми направиха.
 
Когато започнах да играя, момичетата от другата страна на корта бяха винаги по-големи, по-високи и по-силни. Легендите на тениса, които гледах по телевизията, изглеждаха недостижими. Но малко по малко, с всяка следваща тренировка, този почти митичен свят започна да става все по-истински.
 
Първите кортове, на които играх бяха с неравен бетон и изтрити линии. След време те се превърнаха в кален клей и в най-прекрасната трева, на която кракът ми някога е стъпвал. Но никога, дори и в най-смелите ми мечти, не съм мислила, че ще победя на най-голямата сцена и на всяка една повърхност.
 
Уимбълдън изглеждаше като добро начало. Бях наивна 17-годишна, още колекционирах пощенски марки и не разбирах магнитуда на победата си докато не пораснах – и се радвам, че беше така.
 
Целта ми обаче никога не е била да се чувствам като по-важна от другите играчи. Стремях се да се чувствам все едно всеки момент ще падна от висока скала – затова постоянно се връщах на корта, за да разбера как да продължа да се изкачвам.
 
Откритото първенство на Америка ми показа как да преодолявам разсейванията и очакванията. Ако не можете да понесете вълнението, което Ню Йорк предлага, е, летището е много близо. Довиждане.
 
Откритото първенство на Австралия ми помогна да намеря в себе си увереността, която никога не съм предполагала, че имам. Някои хора го наричат „в зоната“. Аз не мога да го обясня – но беше прекрасно чувство.
 
Клеят във Франция показа най-големите ми слабости – неспособността ми да се пързалям и ме накара да ги преодолея. Два пъти. Това беше чудесно.
 
Тези кортове разкриха истинската ми същност. Зад красивите фотосесии, спорните екипи, те показаха моите недостатъци – всяка бръчка, всяка капка пот. Те изпитаха характера ми, волята ми, моята способност да черпя сила от емоциите си и да я използвам в моя полза. Между тенис линиите аз се чувствах защитена. Каква късметлийка съм, че успях да намеря земя, на която се чувствах едновременно уязвима и силна?
 
Още за изповедта на Мария Шарапова четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Само славянки и фран преди 4 години
До само западни жениЕ, ако не жени, то батковците Уйлямс, Навратилова. Ти май си с неустановени наклонности...В руския тенис има още много "девушки-красавици". Ама ти не разбираш от момичета! Май наистина си Homo glupens, var. izvratenyakus...
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашият никога не е имал шанс за нищо с нея.Когато тя го хвана, тя тъгуваше за един мъж, който й би шута. В такива случаи жените си хващат по-млади момчета-играчки за да ги развличат.В момента тя има връзка с улегнал мъж, с когото тя може да създаде семейство и едва ли се сеща някога за Григор. Едва ли някога си е мислила да се жени за Григор.
5
11
 
2
 
! Отговори
само западни жени преди 4 години
Руска тьотка. Браво на нашия Гришо че я остави, американка или европейка да си хване.
4
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tрябва да нямаш грам акъл, та да изоставиш такава жена!Отивай да отглеждаш дини в Хасково, малoумниk!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледаме напред, нали мъжки!
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да е влюбена тази жена в теб и да се казваш *** от Хасково
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да натрупаш 70 милиона долара само от рекламни договори- не е за всеки! Иначе язък , че нашия я остави! А тя го мотивираше до краен предел за да стана номер 3 в света по едно време. *** му кажи и толкова.