Най-малко три вида пресни зеленчуци и три вида пресни плодове трябва да има в седмичното меню в ученическите столове. Пълнозърнестите видове хляб следва да са най-малко два пъти седмично в обедното меню. Това са част от изискванията в проекта на нова наредба за здравословното хранене на учениците, която отменя сегашната наредба 37 от 2009 г.
Правилата се отнасят за храната в ученическите столове, включително ако ползват кетъринг, в общежитията, базите за спорт, отдих и туризъм на ученици, центровете за подкрепа на личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа, както и в бюфетите и автоматите за закуски и напитки на територията на училищата.
Както и досега, плодовете и зеленчуците при целодневно хранене трябва да са поне 400 гр. Ако досега имаше изискване в менюто всекидневно да се включват пресни според сезона зеленчуци и/или плодове, новите разпоредби предвиждат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично. Предлагането на замразени зеленчуци и плодове е препоръчително пред стерилизирани, а консервираните зеленчуци и плодове не бива да съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители. Туршии могат да бъдат включвани само зимата и само на обяд до един път седмично, а при целодневно хранене - до два пъти седмично. Когато менюто включва мармалад и конфитюр, трябва да се използват "мармалад от плодове" и "конфитюр екстра качество" според наредбата за плодовите конфитюри, желета и др.
За минералната вода изрично е посочена, че следва да е ниско минерализирана, остават вариантите на децата да се предлага също така и изворна и трапезна вода.
Всекидневно в основното си хранене учениците трябва да получават поне един вид зърнени храни - като хляб, хлебни, макаронени, тестени изделия, ориз, жито, овесени ядки, елда, просо, царевица и/или картофи. Пълнозърнестите видове хляб трябва да присъстват най-малко 2 пъти седмично в обедното меню на учениците, а пълнозърнести макаронени изделия - най-малко един път седмично.
Бобовите храни (боб, леща, нахут, сух грах и други) следва да се включват в менюто не по-малко от 2 пъти седмично при целодневно хранене и най-малко един път при обедно хранене.
Всеки ден в менюто на учениците трябва да има поне 400 гр кисело или прясно мляко, както досега, но 35 грама сирене или кашкавал (вместо досегашните 30 гр сирене). Киселото и прясното мляко (краве, козе и/или смес между тях) трябва да е със съдържание на мазнини от 3% до 3,6%, като поне два пъти седмично се включва мляко с 2% мазнини. Сирената, кашкавалът, изварата и другите млечни продукти трябва да са произведени от краве мляко, козе мляко и/или смес между тях, сиренето да е със съдържание на готварска сол до 3,5% ± 5%, а кашкавалът - до 3%. Айрянът следва да се предлага без добавена сол или захар. В училищните столове и бюфети не бива да се допускат подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.
Наредбата забранява предлагането на месни продукти като основни ястия. Месото, с което се готви за учениците, трябва да не е претърпяло друга обработка, освен охлаждане и по изключение - замразяване. Телешкото и свинското да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, птичето месо да е без кожа, а мляното месо да е нетлъсто, със съдържание на мазнини ≤ 7%, съдържание на колаген към месен протеин ≤ 12% и със съдържание на сол не повече от 1% от общата маса. От месните продукти се допускат шунка и филе без съдържание на механично отделено месо и формовано месо. Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни заготовки (кайма, кебапчета, кюфтета, карначета, наденици, кренвирши и др.).
Рибата трябва да присъства като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене, като трябва да е прясна и само по изключение замразена, вкл. да не е солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин.
Консумацията на мазнини трябва да бъде в границите от 25 до 35% от енергийната стойност на храната. Няма да се допускат храните, съдържащи хидрогенирани мазнини, а пържените храни следва да са до два пъти седмично, пише "Сега".
Проектонаредбата дава възможност при приготвянето на храна, предназначена за училищните столове и бюфети, да участва не само медицински специалист, но и лица с образование и квалификация в областта на хранителните технологии. Увеличените изисквания към предлаганите храни и напитки в училищните столове може да доведат до по-високи финансови разходи, които обаче са с цел осигуряване на хранителни продукти, отговарящи на актуализираните физиологични норми за населението, които са с намалено ниво на сол, мазнини, наситени мастни киселини и захари, пише в мотивите към проектодокумента.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Dow заличи ръста си след коментарите на Пауъл
Образователната реформа - как да правим роботи, а не как да ги експлоатираме
Парите в обращение намаляват – хората се освобождават от тях преди приемането на еврото
Character.AI ще забрани на деца под 18 години да говорят с чатбовете ѝ
Пауъл: Понижението на лихвите през декември „не е предрешено“
Индексите на БФБ не намериха единна посока в сряда
Бърнаутът достига рекордни нива в света през 2025 г.
Планетата е в опасност: Микропластмасата в океаните няма да изчезне и след 100 години
Три сока за баланс на кръвната захар
Съвети за по-добър живот
Късмет за няколко зодии на 30 октомври
Рим отложи забраните за дизелите коли
Спортът по телевизията днес, 30 октомври
Мачовете по телевизията днес, 30 октомври
Олимпиакос не успя да си отмъсти на Монако
Рома продължава да е лидер с Наполи
Интер премаза Фиорентина 3:0
Нищо ново! Арсенал пак бие със суха мрежа
Дневен хороскоп за 30 октомври, четвъртък
Месечен хороскоп за ноември
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
Женски хороскоп за ноември
Защо се будите в 3 през нощта?
„Следващият разговор“ от Джеферсън Фишър
Военноморското училище и Окръжен съд – Варна обмениха опит
Привличаме германци на здравен туризъм у нас
Млади инженери строят със спагети на 1 ноември във Варна
Мистерия: Забравиха туристка от круизен кораб на екзотичен остров, намериха я мъртва
Майки предупреждават за нов вид дрога в училищата
Заловиха дрогиран водач зад волана на "Порше"
Музиката намалява риска от деменция с 39%
Ново радиоизображение показа Млечния път в неочаквани цветове
Среща със Слънцето: Междузвездната комета 3I/ATLAS премина през перихелия си
Минало и извънземни: Какво крият дълбоките води под леда на Антарктида
На Слънцето се появи зловеща усмивка: Поток от заредени частици се насочи към Земята
Спътници на SpaceX излъчват мистериозен сигнал