Чай, горски плодове, тъмен шоколад и ябълки могат да намалят риска от хронични заболявания и да насърчат дълголетието. До това заключение стигнаха учени от Великобритания, Австрия и Австралия, които публикуваха мащабно проучване в списание Nature Food.
Специалисти наблюдаваха 120 хиляди участници на възраст от 40 до 70 години в продължение на над 10 години и установиха, че дневната консумация на около 500 мг флавоноиди е свързана с 16% намаление на риска от смъртност, както и с намаляване на риска от сърдечно-съдови, диабетни и белодробни заболявания с около 10 процента.
Флавоноидите са естествени биологично активни вещества, които се намират в растителните храни: чай, горски плодове, плодове, грозде, вино и шоколад. Преди това беше известно, че те помагат за регулиране на кръвното налягане, понижаване на холестерола и борба с възпаленията. Ново проучване обаче за първи път показа, че не само дозата е важна, но и разнообразието от източници.
Авторите подчертават, че пиенето само на чай не е достатъчно. По-добре е да се комбинират различни продукти, съдържащи флавоноиди, за да се получи максимална полза. Цветните плодове и зеленчуци осигуряват на организма различни видове флавоноиди и други полезни съединения. Ето защо учените съветват не само да се увеличи консумацията на флавоноиди, но и да се разшири разнообразието от храни.
Преди това учените са потвърдили ползите от чай, горски плодове и ябълки за здравословно стареене. Проучванията показват, че богатите на флавоноиди храни помагат за поддържане на физическата активност и психоемоционалното здраве в напреднала възраст. | БГНЕС
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.