Българите вече избраха златния медалист от "Винария" - "Карнобатска гроздова" за празничната си Великденска трапеза, заради автентичния й вкус и уникална чистота. Това разказаха от водещите търговски вериги, които месец преди най-светлите празници вече трескаво зареждат щандовете си с любимата на милиони нашенци отлежала напитка.
Тайната на най-продаваната родна ракия е сребърният кръст, който технолозите на "Винпром Карнобат" всяка година потапят в съдовете веднага след като я изварят. Така ракията се пречиства до съвършенство и получава част от светостта на християнската реликва. За да измолят Божията благословия, те спускат точно кръста, с който църквата всяка година в деня на Свети Трифон освещава 20-те хиляди дка. собствени лозя на "Винпром Карнобат".
Чудният способ се използвал хилядолетия наред от старите карнобатски ракиджии, които отлично познавали свойствата на среброто. То е перфектното природно средство да елиминира остатъчните продукти по най-екологичен начин и да придаде на ракията чистота, плътен вкус и силен гроздов аромат.
Днес най-големият производител на вина и ракии използва силата на благородния метал под формата на специални сребърни филтри. Те са монтирани в уникалните съдове за изваряване на ракията. Конструкцията им е досущ като старите ракиени казани и са направени за "Карнобатска гроздова" от водещи производители.
Ключът към чудните свойства на "Карнобатска гроздова" са и двата уникални местни сорта Тамянка и Червен Мискет. Тамянката се е отглеждала хилядолетия наред по карнобатските земи. Тя дава изключителния аромат на ракията и я обогатява с цветисти нюанси на чемшир, индрише, роза, ванилия и карамфил.
Преди ферментация гроздето на Тамянката се оставя да престои с ципата няколко седмици, защото така се извличат най-добре ароматните му вещества, разказват технолозите. Червеният мискет пък прави вкуса силен и плътен.
Днес винпромът отглежда двата нашенски сорта върху най-плодородните лозя върху южните склонове в землището на Карнобат. Регионът е едно от малкото места в България, където богатите почви и мекият климат създават идеални условия за отглеждане на грозде за направа на ракии.
Осветената и пречистена със сребърен кръст ракия отлежава месеци наред в уникални дрянови бъчви, каквито могат да се видят само в избите на "Винпром Карнобат". Малцина знаят, че дрянът е най-добър за отлежаване на ракия от сорта Тамянка.
Дървесината му обогатява дестилата с аромати на ванилия, кафе и карамел, които прекрасно се комбинират с цветистите ухания на двата местни сорта. Дряновите бъчви са изключително ценни, защото само десетина от най-старите родни майстори знаят как да направят хубава бъчва от прочутото със здравината си дърво.
Най-обичаната родна ракия вече намери място и в празничното меню на елитните ресторанти и хотели. Те обявиха април и май за месеци на здравословната нашенска кухня и ще предлагат ястия, произведени само от чисто български продукти по изцяло екологичен способ.
Неслучайно те са избрали "Карнобатска гроздова" и вината "CHATEAU KARNOBAT" за изисканите си менюта. Вината и ракиите на "Винпром Карнобат" са направени от грозде, което е отглеждано природосъобразно, без изкуствени торове и препарати, а богатството на вкусове и аромати се дължи на уникалния тероар в карнобатския край.
Оптималното слънчево греене, мекият климат и плодородните почви обогатяват гроздето с интересни и рядко срещани ухания, които ги правят особено предпочитани от родни и чужди ценители.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Кадър на деня за 16 ноември
Амбициите на Тръмп за възраждане на ядрената енергетика засега не се отплащат
Енергийният министър: При нужда отсрочката за "Лукойл" може да бъде удължена
Samsung планира да инвестира 310 млрд. долара в идните пет години
Западните санкции принуждават руснаците да се обърнат към местните вина
Най-горещата нова платформа за видео игри е... стара
Хороскоп за всички зодии за 17 ноември
Рецепта за кисело зеле със суджук в гювеч
Полезни билки, които може да отглеждате във вода вкъщи
Здравен хороскоп за понеделник
Вселената изпраща знаци на четири зодии на 17 ноември
Божинов изригна: Футболът ни е в кома, всичко умира, няма държава!
Синер пак е шампион! Яник подчини Алкарас на финала в Торино
Роналдо се провикна: На световно сме! Напред, Португалия!
Нищо ново! 8 от 8 за Англия и суха мрежа
Франция завърши цикъла с победа в Азербайджан
Роберто Мартинес: Това 9:1 е за феновете ни
Дневен хороскоп за 17 ноември, понеделник
Седмичен хороскоп за 17 – 23 ноември
Шоколадов пудинг без захар под 500 калории
Новолуние в Скорпион на 20 ноември – променяме живота си
5 амулета, които ще ви донесат повече късмет до края на 2025-а
Седмична таро прогноза за 17 – 23 ноември
Климатолог обяви ще има ли сняг на Коледа и Нова година
Томислав Дончев за „Лукойл“: Бурята по-скоро е отминала, но все още има рискове
Остава двойното поскъпване за паркиране в София
Съпругата на първия загинал в Чернобил почина, след като бе ранена при руска атака
Пожарникари помагат на четири деца да слязат от изоставена сграда
Нов ужас на пътя! Катастрофа взе жертва, двама са ранени
Изненадващ обрат в магнитното поле на Земята
Китай откри най-голямото находище на злато от 1949 г.
Телескопът James Webb изготви първия „метеорологичен доклад“ за екзопланета
Да „паднеш“ върху Слънцето: впечатляващият кадър на Андрю Маккарти
Уникална мозаечна игрална дъска на маите е открита в Гватемала
Кометата C/2025 K1 (ATLAS) се разпадна на три части след преминаване край Слънцето