След великденските празници със сигурност ви е останал козунак, който е изсъхнал и никой не иска да яде. За да го изведете на следващото ниво, превърнете го в пухкав десерт ала тирамису с нашата чудесна рецепта.
Съставки:
- 300 мл еспресо, изстинало
- 75 мл тъмен ром
- 150 г захар
- 6 големи яйца
- 1 щипка сол
- 120 мл бяло вино
- 500 г маскарпоне
- 200 г козунак, нарязан на филийки
- 2-3 супени лъжици какао
- 2-3 супени лъжици настърган шоколад
Приготвяне:
- Излейте кафето в купа.
- В него разтворете рома и 50 г захар, разбъркайте добре.
- Разбийте жълтъците в голяма купа с щипка сол до пухкава смес.
- В отделна купа разбийте белтъците с оставащата захар и бялото вино до пухкава смес.
- Внимателно добавете маскарпонето към белтъците и разбъркайте с шпатула.
- Добавете сместа с жълтъците и разбъркайте с шпатулата.
- Потопете всяка от филийките козунак в кафето.
- Подреждайте филийка козунак, следвана от слой крем.
- Повторете процедурата, докато използвате всичкия козунак и крем.
- Поръсете с какао и шоколадови стърготини.
- Приберете в хладилник за 4 часа преди да сервирате.
Още рецепти може да намерите в кулинарната рубрика на Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.