Продукти:
- 1 пакет тесто за пай
- 500 г пресни череши на половини
- 2 супени лъжици нишесте от тапиока
- 1/3 чаша захар
- ½ чаена лъжица бадемов екстракт
- 1 щипка сол
- ½ чаша разбита сметана
Приготвяне:
- Разстелете тестото върху набрашнен плот.
- Отрежете малки кръгове от тестото с диаметър около 10 см.
- Остатъците от тесто оформете на топка и разточете отново.
- Направете още кръгове, доколкото тестото позволява.
- Остатъците запазете за украса.
- Сложете всеки кръг тесто в малка форма за тарт, предварително намазана с мазнина.
- Ако нямате малки форми за тарт, можете да направите един голям тарт. Изборът е ваш.
- Набучете тестото с вилица така, че да не се надигне и да не се образуват балончета при печене.
- Сложете формите за тарт с тестото в хладилник за около 45 минути.
- Междувременно загрейте фурната на 200 градуса.
- В голяма купа смесете черешите, тапиоката, захарта, солта и бадемовия екстракт.
- Разбъркайте добре.
- Извадете тартовете от хладилника.
- Разпределете черешовата плънка между тях.
- Украсете с лентички от останалото тесто.
- Може да не правите лентички, а да изпечете тартовете без украса. Изборът отново е ваш.
- Печете в загрята фурна за около 30-40 минути.
- Извадете от фурната и оставете тартовете да изстинат върху решетка.
- Същата рецепта може да се изпълни и с ягоди. 6
Още рецепти може да намерите в готварската рубрика на Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.