Мартин Владимиров от Happy стана първият българин, удостоен с отличие Куроoби (KUROOBI) Дан по суши - признание, сравнимо с черните колани в бойните изкуства и символ на най-високото майсторство.
Мартин Владимиров от Happy записа името си в историята като първият българин, участвал на Световната суши купа в Токио, Япония, и достигнал до финалите на престижното състезание.
Неговата авторска чиния „Долината на розите“ бе отличена и със специална награда за креативност, връчена от един от петте най-големите спонсори на Световната суши купа.
Това е исторически дебют за България на световната суши сцена- признание, което поставя страната ни сред държавите с принос към глобалната иновация в японската кулинарна традиция.
„Имах възможността да опитам сушито тук и определено останах доволен. Различно е от сушито в Япония, но носи своята уникалност и е част от глобалната иновация на традиционното суши“, каза Хиротоши Огава, главен инструктор на World Sushi Skills Institute.
Участие на Световната сцена
Мартин Владимиров е шампион от Sushi Cup Bulgaria 2024, официалната национална квалификация на World Sushi Skills Institute (WSSI), която му даде правото да представи България на World Sushi Cup Japan 2025 в Токио (20–22 август).
Сред 30 от най-добрите сушисти в света, национални победители от различни държави, той премина тежките елиминации и достигна финала сред 15-те най-големи майстори в света.
Предизвикателствата
Елиминациите преминаха през няколко кръга:
• Кацурамуки : рязане на тънък лист японска ряпа с дължина над метър и половина, където Мартин получи максимален брой точки.
• Кохада : транжиране на специфични японски рибки.
• Акагай : работа с миди с черупка.
• Анаго : транжиране на змиорка.
• Класическа чиния в стил Едо-мае.
Журито от петима международни експерти оценяваше техниката, психиката, чистотата, безопасността и бързината -всичко в рамките на два часа.
Финалната чиния на Мартин: „Долината на розите“
На финала, посветен на креативността, Мартин представи своята концепция:
• Ориз, овкусен с розово масло от българската Дамасцена роза.
• Риба тон със сос - съчетание на традиционни японски съставки и аромата на розата.
• Финален щрих - дехидратирани венчелистчета, донесени лично от него от Долината на розите.
„Долината на розите“ е кулинарен мост между Япония и България- среща на японската чистота и българската душа. Презентацията бе допълнена от звученето на „Излел е Делю хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска- песента, която полетя в Космоса на борда на „Вояджър 1“.
Биография
Мартин Владимиров е част от екипа на Happy повече от 10 години. Кариерата му започва като барман, а днес той е главен отговорник за разработването на суши менюто във всички ресторанти на веригата и обучител на екипите в Happy.
„Да представлявам България на най-престижното състезание за суши е огромна чест и отговорност. Взимам със себе си дисциплината на японската школа и енергията на екипа на Happy“, казва Мартин.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.