На 1 септември Православна църква почита Св. Симеон Стълпник. Според народните вярвания празникът е наричан още летен Симеоновден. На празничната трапеза се слагат баница, плодове, ястия от пилешко и разбира се хубава питка.
Споделяме с вас една лесна рецепта за питка за летен Симеоновден.
Продукти:
- 500 г брашно
- ½ с.л. бакпулвер
- ½ ч.л. лъжичка сода бикарбонат
- ½ ч.л. сол
- 1 яйце
- 200 г кисело мляко
- 100 мл прясно мляко
- олио за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
- В голяма купа комбинирайте брашното с бакпулвера, содата бикарбонат и солта.
- Разбъркайте много добре.
- Добавете яйцето и двата вида мляко.
- Разбъркайте всичко по възможност с дървена лъжица.
- След това поръсете плота с малко брашно и започнете да месите тестото.
- Месете около 10 минути.
- Тестото трябва да е меко и хубаво, но не лепкаво.
- Намазнете подходяща тава за печене (ако е необходимо и набрашнете, ако не е с незалепващо покритие).
- Сложете тестото.
- С ръцете си го разпределете добре във формата.
- С помощта на вилица набодете тестото равномерно, описвайки красиви форми по желание.
- Печете питката в предварително загрята фурна на 18 градуса за 35-40 минути или до готовност (тествайте с клечка за зъби).
- В случай, че се зачерви твърде много и все още не е готова, покрийте с фолио за печене.
- Извадете готовата питка, увийте я в чиста кухненска кърпа и я оставете така за около 30-40 минути.
- След това я разчупете и сервирайте.
Кои са задължителните ястия за трапезата на Симеоновден, вижте в Az-jenata.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.