Първата Гала церемония на престижната гурме класация BiorestBest представи подреждането на ресторантите финалисти в компанията на международни гости, ценители на добрия вкус и високите стандарти. Провежданата за първи път у нас класация предложи възможност за една смела стъпка в израстването на кулинарната общност на България – „заедно по пътя към звездите“. Събитието беше открито в присъствието на зам.-министъра по туризма Павлин Петров, който изрази подкрепа към гилдията в развитието чрез обмен и професионален опит на водещи в индустряита държави.
Финалистите-ресторанти бяха подредени в 2 класации: на критици - съобразено със стандартите на The World 50 Best и на инспекторите, следвайки най-високия международен критерии, свързан с качество, иновативност, атмосфера, устойчивост и ниво на обслужване.
Първо място, според общите критерии и точки, получи ресторант Fake French, който спечели сърцата на оценителите с издържано меню, високо обслужване и предразполагаща атмосфера. В класацията на критиците на The World 50 Best Fake French е последван от ресторант Cosmos и Teya в Chalet Petrohan. Инспекторите изведоха на челна позиция ресторант Teya, Valere (Пловдив) и Cosmos. В инициативата взеха участие също така ресторант Комат, Aria и Mole (Пловдив). Всеки финалист ще получи подробна обратна връзка и ясна отправна точка за подобряване на работата – както по отношение на слабите звена, така и за устойчиво развитие на силните страни.
Гала церемонията представи шест-степенно меню, превеждайки гостите по пътя на таланта, знанието и професионализма в лицето на български и световни имена.
Начало на кулинарното преживяване постави шеф Веселин Калев със свежото присъствие на диня, лайм и кисело мляко в amuse bouche, последван от студено предястие на Симеон Николов (ресторант Oz, Швейцария) – първият българин, под чието ръководство ресторант печели звезда Мишлен. Шеф Севда Димитрова заложи на топло предястие с поглед към детството и име на любими герои – Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада, а малко по-късно Джерони Кастел -кулинарна звезда с две звезди Мишлен за качество и устойчивост, изненада със своя интерпретация на основно ястие с лаврак. Достойният финал беше поднесен под формата на десерт, създаден от Антонио Башур – 5-кратен носител на титлата „Най-добър сладкар в света“. Изкушението дойде в компанията на петифури в три необикновени вкуса, приготвени от българския майстор шоколатиер Павел Павлов.
„Вярваме, че гилдията съвместно с институционална подкрепа ще направи нужното, за да достигне така нар. „звезди“. Изключително важно е създаването на стабилна основа от страна на бизнеса, която не само да посрещне Мишлен в България, но и да не го пуска да си тръгва. Това може да се случи с високи критерии и дългосрочен ангажимент“, споделят Теодора Гергова и Петър Петров, организатори на BiorestBest.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Банка ДСК - с дигитални решения за бизнеса в прехода към еврото
Централна банка се готви да поднови покупките на злато след повече от 10 години
Новото дигитално банкиране на Пощенска банка с рекорден ръст и одобрение
България е лидер по ръст на продажбите на нови коли в ЕС през септември
ООН за първи път прогнозира спад на глобалните емисии на парникови газове
Китай се възползва от позицията си на най-голям кредитор, за да разшири влиянието на юана
Мариан Бачев опитва да ме сплаши, но няма да се огъна, заяви кметът на "Изгрев"
Доставките на горива в България са гарантирани, увери енергийният министър
България и "Райнметал" подписаха договора за заводa за боеприпаси за 1 млрд. лв.
Станимир Хасърджиев: Не съм докосвал това момче и ще го докажа
Новото дигитално банкиране на Пощенска банка с рекорден ръст и одобрение
Левски се изфука с 14-метров модерен автобус + ВИДЕО
Кои са българските лъвове на арената на SENSHI 29?
Барса дърпа ушите на Ямал, наложи му ограничения
Шок! От Селтик обвиниха Роджърс в лъжа и егоизъм
Не е само Лудогорец: И ЦСКА 1948 е конкурент на Левски за титлата
Отлага се изборът на селекционер на женския национален отбор
Живот без изтощение: Лесни навици за здраве всеки ден
Щастливият брак не е чудо – ето 20 прости неща, които го правят възможен
Как да предпазите косата си от есенните капани – вятър, студ и стрес
„Киномания“ 2025 приветства норвежкия писател Ю Несбьо и богата селекция от любимото скандинавско кино
В крак с модата: Палта за есен/зима 2025/2026 (+Снимки)
Дневен хороскоп за 28 октомври, вторник
Дежурни и цивилни полицаи ще дежурят по моловете във Варна
Един загинал и 22 ранени за ден във "войната" по пътищата у нас
Гледат мерките на обвиняемите за гей оргията в София
Дадоха старт на завода за барут и боеприпаси (ВИДЕО)
Мъж загина, а друг е ранен при зверска катастрофа край Шабла
Търсят родителите на дете, открито на улицата в Добрич
Китай планира създаването на експериментално слънце до 2027 г.
Мистериозно: НАСА блокира достъпа до информация за астероид 2025 US6
Откриха 3 планети с размерите на Земята, които може да имат двойни залези
Екзотична физика: Каква трябва да бъде неутронната звезда, за да се превърне в черна дупка
Сияеща метеорна следа „фотобомбардира“ кометата Lemmon в невероятни кадри от телескоп
Astrobotic отложи изстрелването на лунната сонда Griffin-1 за средата на 2026 г.