Барбекю в градината, сръбска скара на път за морето или кюфтета, опечени на лагерния огън - всеки е консумирал месо с овъглени части. Някои хора ги намират за вкусни. Какъв риск за здравето обаче крие тази вкуснотия?
Кристин Андерсон, професор от държавния университет на Минесота, САЩ, ръководител на изследване върху обществените хранителни навици, свързани с месото, твърди, че овъглените и дори по-силно препържени меса са отговорни за някои ракови заболявания.
Заедно с научния си колектив тя заключава, че месо, обработвано чрез грил, барбекю или чрез пържене в мазнина, е твърде вероятно да има канцерогенни свойства. Дори месото да бъде сготвено майсторски, при подобна термична обработка белтъците, които го изграждат, стават потенциални стимулиращи агенти на рак.
Изследването включва 62 581 души и е фокусирано върху рака на панкреаса, заболяване, за което възможностите за оперативно и медикаментозно лечение са изключително ограничени и което се развива бързо и агресивно. Според данни на Световната здравна организация, макар тази форма на рак да е не е толкова често срещана, рискът за летален изход при заболяването е изключително висок, а очакваната продължителност на живот след поставена диагноза е от 1 до 4 години.
По време на изследването учените забелязват съществена закономерност в начина на приготвяне на храната и завишения риск от ракови заболявания, като данните за панкреатичен рак почти се припокривали с тези за колоректален - рак на дебелото черво. При хората, които предпочитат пържоли и други месни деликатеси, пържени дълбоко или в свръхнагорещена мазнина, се отчита 60% завишен риск от развитие на тези заболявания, спрямо тези, които предпочитат месото печено или не консумират такова въобще. Когато пърженото месо и честотата му на консумация в този вид, се разглеждат от екипа като канцерогенен фактор, статистическите данни се оказали твърде красноречиви: при лицата с най-висока консумация рискът от развитие на тези две ракови заболявания е изключително висок - 80%, сравнен с лицата с най-нисък прием.
Учените не могат да потвърдят със сигурност, че канцерогените се развиват поради начина на топлинна обработка, но данните им са сигурен показател, че ефектът е налице. Специалисти диетолози препоръчват месото да бъде приготвяно по здравословен начин, на температури, достатъчно високи, че да убият бактерии и патогени, и достатъчно ниски, че да не предизвикват овъгляване на храната.
Най-здравословните начини за готвене на месо остават варенето и печенето във фурна, отново - на умерена температура.
Още полезна информация за храни можете да прочетете в Puls.bg.
Загорялата коричка на мръвката от скарата - вкусна, но опасна
Към какво предразполага апетитното изкушение на милиони мъже
22.07.2013 | 08:19 ч. Обновена: 19.09.2025 | 04:52 ч.
9

Напиши коментар
Към коментарите
Новини
-
Кадиров: Когато ми кажат, че здравето ми не е чак толкова добро, веднага правя 50 лицеви опори
-
САЩ наложиха вето на проекторезолюция на ООН за Газа
-
Макрон: Франция ще обмисли санкции срещу Израел, ако офанзивата в Газа не бъде прекратена
-
Мечката може да тича с до 50 км в час – не тичайте
-
Путин: Над 700 000 руски войници се бият на фронта в Украйна в момента
-
Синоптик: Следващата седмица температурите ще надвишават 30 градуса
-
Собственик на казан сметна: 100 - 200 л ракия са нужни на едно четиричленно семейство
-
Иван Шишков: Магистрала "Европа" е нещо между магистрала и скоростен път
-
1000 лв. глоба за родител, оставил детето си само на обществено място вечер
-
Наквасена на обяд: Задържаха 39-годишна с 3,69 промила алкохол
-
Депутати от ПП са блокирали входовете към служебния паркинг на НС
-
Пеевски се сблъска с Асен Василев, прати Петков "на парапета при Лена" СНИМКИ
-
Има ли картел: Как сирене от 14 лв. стига до 24 лв. в голяма верига?
-
От Великобритания до Полша: Европа се превръща в неуправляем континент
-
Полицай почина докато охранява протеста на ПП пред парламента
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата