Много скоро ще можем да идентифицираме грипния вирус много по-лесно според ново изследване.
Учените от университета в Източна Англия, Великобритания, откриват, че смес от захарни и златни наночастици могат да „засекат“ патогените на грипа и да направят разлика между отделните щамове за 30 минути. Изследователите смятат, че иновативният метод може да вдъхнови създаването на ново поколение устройства за откриване на вируси.
Според научното изследване 90% от инфекциите използват т. нар. „въглехидратно разпознаване“, за да се свържат с биологичните „мишени“. Учените се опитват да установят дали този процес би могъл да бъде надежден индикатор за наличието на грип. Водещият изследовател на проучването Робърт Фийлд, твърди, че същият процес вече е бил използван в иновативни методи за откриване на холера.
Сензор на метода е суспендирането на захарта, „маркирана“ със златни наночастици, обяснява Фийлд, като допълва, че при наличието на холера вирусът се прикрепя към захарта, което води до събирането на частиците. По този начин се променя фотофизиката на суспензията, вследствие на което се наблюдава промяна в цвета, видима с просто око.
Изследователският екип използва същия принцип, за да разработи метод, който не просто да открива грипа, но също така и да разпознава различните му щамове. Освен това методът ще улесни и различаването между човешкия грипен вирус и птичия грип например.
Друго важно предимство на иновативния метод е бързината, с която дава резултат – 30 минути. Досегашните методи отнемат часове, понякога дори дни.
Данните от проучването са публикувано в сп. Organic & Biomolecular Chemistry.
Повече полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.