Опасни храни ни докарват 200 заболявания, като в това число са не само леките форми на чревни разстройства, но и по-тежки заболявания, включително и рак, пише "Монитор".
Консумирането на небезопасни храни е свързано със смъртта на над 2 млн. души в целия свят. По последни данни в европейския регион има 310 хил. човека с бактериални хранителни инфекции, от които има данни за 304 смъртни случая, като това е информацията само за "върха на айсберга". Това каза проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, в навечерието на Световния ден на здравето, който тази година е посветен на безопасното и здравословно хранене.
Оказва се, че барбекюто е една от най-вредните храни. Бързо изпеченото на открит и силен огън месо има канцерогенен ефект, като най-често причинява рак на стомаха, дебелото черво и тънките черва, хранопровода или панкреаса. Това пък твърдят експерти от Анадолу Медицински Център.
От храните, обработвани на висока температура, най-голям риск представляват тези, които са богати на протеини. Ако на силен огън обаче се приготвя риба, тя също не е безвредна. При печенето на висока температура пържолата или кебапчето претърпяват денатурация. След това обаче стеклите се от тях мазнини в скарата изгарят. Получава се оксидиране, което се прикрепя към месото и попада в човешкия организъм. Затова специалистите по хранене препоръчват да не се набляга на барбекюто по празници, а когато все пак консумираме скара, да я преглъщаме с обилно количество салата, която действа като антиканцероген.
Включването на зеленчуци и плодове в менюто намалява риска от рак на белия дроб, устата, хранопровода, стомаха и на дебелото черво, уточниха от Националния център за обществено здраве и анализи.
Сухите мезета, тип колбаси, са изключително опасни за хипертониците, тъй като количеството сол в тях надвишава 5-10 пъти допустимото здравословно количество. Натриевият катион в тях задържа водата, от което се вдига кръвно и се натоварва сърцето. В някои от трайните колбаси производителите добавят нитрати за запазване на свежия червен цвят. След като те бъдат погълнати, се превръщат в нитрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб и пикочния мехур.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Кадър на деня за 16 ноември
Амбициите на Тръмп за възраждане на ядрената енергетика засега не се отплащат
Енергийният министър: При нужда отсрочката за "Лукойл" може да бъде удължена
Samsung планира да инвестира 310 млрд. долара в идните пет години
Западните санкции принуждават руснаците да се обърнат към местните вина
Най-горещата нова платформа за видео игри е... стара
Реформа на "Златната виза" в Гърция
На днешния църковен празник имен ден имат Григорий и Григория
Седмицата започва със силен вятър и температури до 22 градуса
Хороскоп за всички зодии за 17 ноември
Германия - Словакия
Нидерландия - Литва
Германия има да си връща на Словакия
Мачовете по телевизията днес, 17 ноември
ВИДЕО: Турция - България
ВИДЕО: Грузия - Испания
Кето хляб без брашно
Нумерологична прогноза за 17 ноември
Таро карта за 17 ноември, понеделник
Дневен хороскоп за 17 ноември, понеделник
Седмичен хороскоп за 17 – 23 ноември
Шоколадов пудинг без захар под 500 калории
Климатолог обяви ще има ли сняг на Коледа и Нова година
Томислав Дончев за „Лукойл“: Бурята по-скоро е отминала, но все още има рискове
Остава двойното поскъпване за паркиране в София
Съпругата на първия загинал в Чернобил почина, след като бе ранена при руска атака
Пожарникари помагат на четири деца да слязат от изоставена сграда
Нов ужас на пътя! Катастрофа взе жертва, двама са ранени
Изненадващ обрат в магнитното поле на Земята
Китай откри най-голямото находище на злато от 1949 г.
Телескопът James Webb изготви първия „метеорологичен доклад“ за екзопланета
Да „паднеш“ върху Слънцето: впечатляващият кадър на Андрю Маккарти
Уникална мозаечна игрална дъска на маите е открита в Гватемала
Кометата C/2025 K1 (ATLAS) се разпадна на три части след преминаване край Слънцето