Тиквата е с богато съдържание на фибри, които са полезни за храносмилането. Те оставят и усещането за ситост за по-дълго. В една чаша консервирана нарязана тиква може да се открие количеството от седем грама фибри. Това е повече, отколкото бихме получили от консумацията на две филийки пълнозърнест хляб.
Тиквата също така съдържа и малко калории. В консервираната тиква могат да се открият почти 90% вода, което означава, че поддържа организма хидратиран.
Приятният оранжев цвят на тиквата се дължи на съдържанието на бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А. Този витамин е от съществено значение за здравето на очите.
Количеството от една чаша тиква осигурява над 200% от препоръчителния дневен прием на витамин А. В тиквата могат да се открият още лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които помагат за предотвратяване развитието на катаракта и могат да забавят това на макулната дегенерация.