IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Застрашени ли сме от епидемия на листериоза?

Най-често може да се заразим чрез храни без термична обработка

Кадър: Bulgaria ON AIR

Кадър: Bulgaria ON AIR

Епидемията от листериоза в Испания се превърна в международна заплаха. Министерството на здравеопазването на страната сезира европейските органи и Световната здравна организация за ситуацията.

Това е предпазна мярка поради опасността някои туристи да са успели да се заразят с болестта след консумация на замърсени продукти в Испания. И успокояват, че до този момент няма регистриран такъв случай.

"Едва ли е изненада, че се откриват паразити, бактерии, но трябва контрол от компетентни лица", каза рибарят Димитър Янчев от Бургас.

По думите му са важни добрата термична обработка и информираността на хората.

Микробилогът Сергей Иванов подчерта, че листерията винаги е била в България, тази година имаме заразени 9 души. Обикновено до тези случаи се стига заради лоша хигиена.

"Проблемът винаги е актуален. Нужно е храната да се обработва при температура над 75 градуса. И още – общата хигиена и това да не се купуват продукти от съмнителни търговци", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Листериозата е бактериална инфекция, която засяга централната нервна система и може да причини менингит и енцефалит. Заболяването е най-податливо на определени групи хора: бременни жени, новородени, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Най-често с нея може да се заразим чрез консумация на храни, които не са преминали предварителна термична обработка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата