Кимчи е вид ферментирал продукт, подобен на киселото зеле, но водещ произхода си от корейската кухня. Има много ползи за здравето, заради които може би е добре да му се обърне повече внимание и да му се отреди място на трапезата.
Какво представлява кимчи?
Кимчи се приготвя от ферментирало зеле, подобно на нашето традиционно кисело зеле. Разликата е в това, че при кимчи се използва азиатски сорт зеле, типичен за южните райони на Азия. Докато у нас и в Европа, за приготвянето на кисело зеле се използват предимно бели зелки. В кимчи се добавят чесън, люти чушки, джинджифил, праз, семена от ким и пикантна паста чили, които участват в процеса на ферментация и придават леко лют вкус на тази специфична храна.
Освен различията във вкусовите характеристики, кимчи се отличава и с невероятните си ползи за здравето.
Кои са основните полезни свойства на кимчи?
1. Кимчи е полезно за червата.
Както всички ферментирали храни, кимчи подобрява състоянието на червата и стимулира перисталтиката им. Едно от най-важните свойства на кимчи е, че действа като пребиотик, тоест подхранва полезните бактерии в червата и стимулира техния растеж. Доброто състояние на чревната флора оказва благотворно влияние върху метаболизма, имунната система, нервната система.
2. Кимчи спомага за повишаване на имунитета.
Не е тайна, че имунната система зависи до голяма степен от полезните бактерии в червата. Кимчи като ферментирала храна подхранва тези бактерии и по този начин повишава имунитета и допринася за по-лесното справяне с различни патогенни атаки от външната среда.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.