IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

5 причини да хапвате по-често фурми

Полезни са за мозъка

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Фурмите са феноменални. С тях можете да правите почти всичко – да печете с тях, да ги добавяте към салати, сладкиши, да замествате захарта, да ги консумирате с кисело мляко и мед или просто да им се насладите между храненията.

Фурмите са популярен плод, който се среща предимно в изсушено състояние. Изключително полезни са. Богати са на антиоксиданти, минерали и витамини. Сушените фурми имат по-високо съдържание на калории и плодови захари, но пък са много наситени с фибри, което предпазва от резки скокове на кръвната захар и инсулина.

Фурмите имат множество ползи за здравето. Ето няколко от тях, заради които си заслужава да ги похапвате по-често.

Фурмите са много богати на разнообразни полезни вещества

Във фурмите се съдържат много здравословни елементи, сред които фибри, протеин, витамин В6, витамин К, фолиева киселина, калий, магнезий, мед, манган, желязо. Това ги прави едни от най-здравословните плодове.

Съдържат антиоксиданти

Антиоксидантите са важни съединения, които противодействат на различни заболявания, най-вече хронични, дегенеративни, включително рак. Сред най-важните антиоксиданти в състава на фурмите са каротеноиди, флавоноиди и фенолова киселина. Те потискат процесите на окисляване на клетките, които могат да ги увредят и да доведат до различни сериозни заболявания.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата