Едно от най-често срещаните възпалителни състояния на кожата е екземата. Тя бива наричана също и дерматит. Срещат се различни видове екзема, сред които атопичен дерматит, контактен дерматит, себорейна екзема, микробна екзема. Причините за появата на екзема също могат да бъдат разнообразни – генетика, нарушение на ендокринната система и стомашно-чревния тракт, стрес, акари от домашен прах, алергична реакция към определени храни и други.
Консултацията с лекар е важна и не бива да бъде отлагана. Начинът на хранене също може да подобри или влоши екземата.
Кои храни са сочени за полезни при това състояние?
Риба
Рибата е богата на полезните омега-3 мастни киселини, които са известни със своите противовъзпалителни свойства. Добри примери, които да добавите към менюто си за по-здрава и красива кожа са скумрия, аншоа, херинга, сьомга, сардини, риба тон (но не от консерва), бяла риба.
Храни, съдържащи кверцетин
Според изследване, публикувано в Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonology, кверцетинът – флавоноид на растителна основа, може да е от полза при възпалителни кожни заболявания като например екзема. Храни с високо съдържание на кверцетин са ябълки, горски плодове, броколи, цитрусови плодове, череши, зелен чай, лук, червено грозде.
Източник: Полезни и забранени храни при екзема
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.