За мнозина, борещи се с различни алергии, промяната в сезоните може да доведе до нещо повече от промяна на времето – тя може да предизвика набор от неприятни симптоми, включително кихане, кашляне, запушен нос и други. Въпреки че цветният прашец във въздуха е често срещан виновник, някои храни също могат да влошат алергичните реакции поради техните възпалителни свойства, нива на хистамин или имунни реакции.
Въпреки че няма лек за сезонните алергии, взимането под внимание на това, което включвате във вашето меню, може да помогне за справянето с възпалението и намаляването на симптомите. Като знаете кои храни да избягвате, това може да ви помогне да преживеете сезона на алергиите с по-малко проблеми.
6 храни, които влошават сезонните алергии
Ядки
Алергиите към дървесни ядки са често срещани, но знаете ли, че сезонните алергии към дървесен прашец могат да ви направят по-чувствителни към определени ядки? Например хората с алергии към полени от бреза са по-склонни да имат алергични реакции към лешници и бадеми. Това е така, защото протеините в тези ядки са подобни на тези, открити в прашеца на брезовото дърво, причинявайки кръстосана реактивност.
Пикантни храни
Въпреки че пикантните храни могат да помогнат за временно изчистване на синусите ви, те също могат да раздразнят тялото ви и да влошат симптомите на алергия. Пикантните чушки, като халапеньо, хабанерос и други люти чушки, съдържат капсаицин, съединение, което стимулира производството на хистамини. Това съединение може потенциално да влоши симптоми като сълзене на очите, хрема и усещане за парене в устните, устата или езика.
Алкохол
Много алкохолни напитки, включително бира, червено вино, пенливо вино и ферментирали и отлежали алкохоли, съдържат високи нива на хистамини, които могат да предизвикат възпаление и алергични реакции. При многоцентров анализ пиенето на алкохол е свързано със сенна хрема в сравнение с индивиди, които не пият алкохол. Хистамините, открити във виното, могат също да предизвикат отговор, подобен на сезонните алергии, като кихане, хрема и главоболие и потенциално да влошат вече съществуващи симптоми на алергия.
Алкохолът също инхибира производството на диаминоксидаза – ензим, отговорен за разграждането на хистамина в тялото. Когато нивата му са намалени, тези на хистамина се повишават, което води до симптоми като назална конгестия, главоболие и кожни обриви. Освен това сулфитите (добавка в много вина) могат да предизвикат алергични реакции, включително респираторни проблеми и кожни реакции.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.