Ако не можете да започнете деня си без да подсладите любимото си кафе или закуска, може би трябва да помислите за по-здравословен заместител на захарта или меда. Вижте в следващите редове няколко варианта за подсладители с нисък гликемичен индекс. Те ще ви помогнат да ограничите пиковете на глюкоза след закуска и да намалите вълчия глад по обяд.
Кои са тези нискокалорични заместители на захарта и меда?
Стевия
Извлечена от южноамериканското растение Stevia rebaudiana, стевията е естествен подсладител без гликемичен индекс, което я прави отличен избор за заместване на меда. Тя е идеална и за добавяне на нотка вкус към вашето кафе или кето-съвместими печива. Стевията е подобна на традиционния мед, тъй като малко количество е достатъчно, когато се добавя към храни и напитки. Но за разлика от меда, стевията не влияе на нивата на кръвната захар, като гарантира, че ще останете в рамките на ограниченията си за въглехидрати, докато се наслаждавате на освежаващо сладък вкус.
Съотношение стевия-мед при готвене: добавете ⅓ чаена лъжичка течна стевия за ¼ чаша мед. Тъй като стевията е безкрайно по-сладка от преработената захар и меда взети заедно, препоръчваме първо да добавите малко към домашно приготвените рецепти, а след това да тествате, за да прецените предпочитаната от вас сладост.
Източник: 4 нискокалорични заместителя на захарта и меда
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.