IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Кои храни затрудняват червата и водят до запек?

Солените храни са едни от тях

Снимка: istock

Снимка: istock

Ако говорим за неразположения, свързани със стомаха и отделителната система, при повечето дами сякаш тези проблеми са доста често срещани. Но какво може да ги провокира? Вижте в следващите редове.

Храни, които водят до запек и подуване:

Изкуствени подсладители

Първата дума в горното описание сигнализира за проблема. Според специалисти, тялото ви реагира най-добре на храна, която е натурална. Ако нещо е изкуствено приготвено, тялото ви има повече проблеми с преработката му.

Съвети, които можете да опитате: заложете на естествени подсладители като мед, нектар от агаве, плод монк (Monk Fruit) или кленов сироп. Ако имате диабет и искате да избягвате естествените захари, опитайте растителния подсладител стевия. 

Лук

Лукът съдържа разтворими фибри, известни като фруктан, които могат да причинят пълен „хаос“ в храносмилателния ви тракт. Мощният кореноплоден зеленчук може също така да е малко по-силен, отколкото някои чувствителни стомаси могат да понесат.

Съвети, които можете да опитате: суровият лук създава повече проблеми от сготвения, така че, ако лукът води до подуване на корема, но искате да запазите тази противовъзпалителна храна в диетата си, първо го обработете термично. Лукът на прах също е опция. 

Източник: 6 храни, които затрудняват червата и водят до запек

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата