Стресът, начинът ни на живот, средата, в която живеем, са причина за натрупването на свободни радикали. Когато тези нестабилни молекули се натрупат в организма ни, водят до оксидативен стрес. Нашето тяло обикновено произвежда тези молекули в малки количества като страничен продукт от метаболизма. Но в ежедневието си често може да сме изложени на прекомерни количества токсини, замърсяване на въздуха, пестициди, които увеличават свободните радикали. За тях се смята, че могат да доведат до хронични възпаления и заболявания.
Хубавото е, че има някои полезни плодове, които се отличават с висока концентрация на антиоксиданти, като малините например. Те ни помагат срещу оксидативния стрес.
Вижте кои други да добавите в менюто си.
1. Сини боровинки
Боровинките са сред най-богатите на антиоксиданти плодове. Но къде в тези малки плодчета се съдържа голямо количество антиоксиданти? Отговорът е в наситеносинята им външна обвивка. Антиоксидантите, отговорни за отличителния им тъмносин оттенък, са мощни противовъзпалителни съединения, наречени антоцианини.
Според материал от 2020 г., публикуван в Advances in Nutrition, хората, които редовно консумират богати на антоцианини боровинки, имат по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, както и по-лесно контролират здравословното тегло.
2. Нар
Рубиненочервените семена също са много богати на антиоксиданти. Според учени полезните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които имат наровете, могат да понижат няколко възпалителни биомаркера, свързани с хронични заболявания. По-конкретно, изследователите стигат до заключението, че наровете могат да намалят риска от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, диабет и някои видове рак.
Източник: Плодове, богати на антиоксиданти
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.