Куркумата е яркожълта подправка, извлечена от коренищата на растението Curcuma longa (член на семейство Джинджифилови). От векове тя се използва в индийската и азиатската кухня. Днес обичаме да си приготвяме златно мляко с нея, продължаваме да овкусяваме някои рецепти, използваме я за боядисване на великденски яйца и т. н.
Куркумата съдържа известното съединения куркумин. Този активен компонент е привлякъл вниманието на учени заради мощните си противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Благодарение на него, куркумата се смята за една от най-полезните храни, включвана дори в хранителни добавки.
Вижте 10 ползи от консумацията ѝ.
1. Намаляване на възпалението – Куркумата съдържа куркумин, активно съединение със силни противовъзпалителни свойства, сочат изследвания. Според учени, редовната консумация на куркума може да помогне за намаляване на възпалението, което често е основна причина за хронични заболявания като артрит и сърдечни заболявания.
2. Укрепване на имунната система – За Антиоксидантите в подправката е известно, че помагат за укрепване на имунната система на организма срещу инфекции и заболявания.
3. Облекчаване на стомашни проблеми – Куркумата е добре позната със своите ползи за подпомагане на храносмилателното здраве, особено при облекчаване на състояния като киселинен рефлукс и гастрит, сочат изследвания.
Източник: Куркумата помага при болки в ставите и за контрол на кръвната захар
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.