Пробиотиците не са само нещо, което да приемате като хранителна добавка. Пробиотиците се съдържат в редица храни, които имат особено полезен ефект в поддържането на храносмилателната система и чревната флора с добър микробиом. Сред първенците по съдържание на пробиотици се открояват ферментиралите храни, но има и други, които могат да ви изненадат с богатото наличие на естествени пробиотични бактерии.
Кои са най-богатите на пробиотици храни?
Кисело зеле
Киселото зеле е известно с мощните си качества по отношение на съдържанието на пробиотици. Ферментиралото кисело зеле е изключителен доставчик на пробиотични бактерии, които поддържат здравето на бактериите в червата, имунната система, стимулират оздравителните процеси в клетките на всички тъкани. Освен това киселото зеле има противовъзпалителни свойства.
Банани
Бананите са пробиотична храна, особено ако не са добре узрели. По-зелените банани, които все още нямат следи от кафяви петна, подсказващи гниене и узряване, са изключително наситени с пробиотични бактерии. Те са много богати и на фибри. Ежедневната консумация на банани стимулира храносмилането, поддържането на здрав микробиом в червата и лигавиците, подобрява работата на нервната система, сърцето, имунната система.
Източник: Най-богатите на пробиотици храни
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.