Дори в служебните столове на европейските институции се мами с цените, показва изследване, направено от Католическия университет в Льовен, поръчано от неправителствената организация „Оушеана“, която цели запазването на световните океани.
Проучването е направено с вземане на проби от ресторантите в Брюксел, както и от столовете на Европейската комисия и Европейският парламент. Изследването на ДНК е показало, че в 38% от случаите еврочиновниците са яли риба, различна от обявената в менюто.
Още по-лошо е положението в брюкселските ресторанти. В тях 1 от 3 рибни порции е била подменена. Най-скъпите риби -червеният тон, морският език и треската, са били най-често обект на измама. В някои случаи клиентите са плащали до 40% повече.
Изследването се основава на 280 проби, събрани в над 150 ресторанта и столовете на евроинституциите. От ведомствените учреждения били събрани 42 материала, 21 от суши барове и 217 от ресторанти. В три случая съдържимото в чиниите не съвпадало с базата данни, в която имало ДНК на 11 000 вида риби.
В 95% от пробите червеният тон е бил заменен от по-евтините тропически видове жълтолюспест и синьолюспест тон. В 17 процента от случаите треската е подменена от пангасиус или сайда, а в 11 процента вместо морски език са сервирани по-евтини риби. В три от пробите съдържимото в чиниите не отговаряло на нито един от 11 000 видове риба, които авторите имали в базата данни.
„ДНК тестовете показват широкоразпространени измами с морски продукти в брюкселските ресторанти и в европейските институции. Не само че потребителите са мамени, но вратата е широко отворена за нелегални рибни продукти“, казва изпълнителният директор на „Оушеана“ за Европа Ласе Густавсон. Той призовава ЕС да вземе мерки и да подобри етикирането на морските продукти.
Самата Европейска комисия хвърли вината върху белгийските власти, които трябвало да контролират качеството на храната в столовете на евроинституциите. Белгийската федерална агенция за хранителната верига трябвало да прави проверките и да се следи това, което пише на етикетите да бъде и в чиниите, каза говорител на Европейската комисия. С набавянето на продуктите се занимавали други 2 белгийски фирми, които обявявали обществените поръчки за купуване на храна за столовете в евроинституциите.
„Оушеана“ посочва като основен мотив за измамите стремежът към печалба. Скъпите риби като морски език и треска са продавани за 30-40 евро порцията, а вместо това на клиентите се сервира евтиния китайски сом пангасиус. Той е забранен в редица страни, тъй като се лови в една от най-замърсените реки в света – Меконг.
“Резултатите, до които достигнахме, показват, че хората, които вземат решенията в ЕС са също така уязвими от измамите, както всички нас. Те трябва да разберат, че това е проблем за целия Съюз, който само ще се задълбочава с намаляването на рибните запаси“, казва шефът на европейския клон на „Оушеана“.