Продукти:
- 24 бр бишкоти
- за крема:
- 330 г маскарпоне
- 3 с л пудра захар
- 1 с л портокалов ликьор
- 360 мл готварска сметана (35 %)
- пюре:
- 400 мл ягоди
- 2 с л портокалов ликьор
- 50 гр захар
- 60 мл портокалов сок
- за украса:
- какао на прах
- шоколад
- ягоди
Приготвяне:
на крема:
В малка купа се смесват сиренето маскарпоне, пудрата захар и 1 с л портокалов ликьор. Към тази смес се добавя разбитата с миксер сметана.
на пюрето:
Ягодите се разбиват на пюре с пасатор или блендер, заедно с портокаловия ликьор, захарта и портокаловия сок. Пюрето се прехвърля в плитък съд.
на тирамисуто:
Половината бисквити се потапят в ягодовото пюре и се нареждат на дъното на формата. Заливат се със 120 мл от пюрето и половината от сметановия крем. Същото се повтаря с останалите бисквити, пюре и крем, за да се получи втори пласт. Горният пласт се заравнява с шпатула (лопатка). Покрива се с фолио и се поставя в хладилник за 8-12 часа, за да се напоят бисквитите и да се стегне. Преди поднасянето се наръсва с какао и/или настърган шоколад, украсява се с ветрило от ягодки.